Η καλύτερη διατροφή για τον υπολειτουργικό θυρεοειδή

Είναι γεγονός ότι ο υποθυρεοειδισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί. Αλλά μια διατροφή κατάλληλη για υπολειτουργικό θυρεοειδή μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό και ελέγχει τις μεταβολικές δραστηριότητες. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών που ρυθμίζουν πράγματα όπως ο καρδιακός ρυθμός και η καύση θερμίδων. Οι υπολειτουργικοί θυρεοειδείς δεν παράγουν αρκετές από αυτές τις ορμόνες, γεγονός που μπορεί να προκαλεί κούραση, κατάθλιψη αλλά και αύξηση βάρους.

Η λήψη συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να κάνει τη διαφορά για να μπορέσετε να αισθανθείτε καλύτερα. Αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών και ο περιορισμός της κατανάλωσης κάποιων άλλων, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η σωστή διατροφή θα μπορούσε να σας επιτρέψει να αποφύγετε να παίρνετε ολοένα και υψηλότερες δόσεις συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών, που έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήξετε να στηρίζεστε αποκλειστικά σ’ αυτές για να λειτουργήσει ο θυρεοειδής σας.

Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε και τι πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Σολομό

Μερικά ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι με τη νόσο του Hashimoto (ο πιο συνηθισμένος τύπος υποθυρεοειδισμού) έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτά είναι άσχημα νέα, καθώς τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι συνδεδεμένα με υψηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών αντισωμάτων. Τα αντισώματα ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στον ιστό του θυρεοειδούς, δημιουργείται φλεγμονή και αυτό καθιστά δυσκολότερο ο τόσο σημαντικός αυτός αδένας να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Η λήψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης 600 IU βιταμίνης D μπορεί να αναχαιτίσει αυτές τις φλεγμονές, έτσι ώστε ο θυρεοειδής σας να μπορεί να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο σολομός είναι μια κορυφαία πηγή βιταμίνης D, με 570 IU ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Οπότε καταναλώστε όσο μπορείτε αυτό το τόσο ωφέλιμο για την υγεία ψάρι.

Φιστίκια Βραζιλίας

Τρία-τέσσερα φιστίκια Βραζιλίας καθημερινά αρκούν για να πάρετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου, που είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένο στον θυρεοειδή αδένα και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Ενα άλλο μεγάλο όφελος είναι πως το σελήνιο διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η Hashimoto μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή. Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην ύφεση και την καταστολή της φλεγμονής, μέσω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Λευκά φασόλια

Ενα φλιτζάνι μαγειρεμένα λευκά φασόλια προσφέρει έως και 8 mg σιδήρου, ένα μέταλλο στο οποίο πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έχουν έλλειψη. Είναι όμως σημαντικό να υπάρχει στον οργανισμό αρκετός σίδηρος. Εάν δεν υπάρχει, τότε εκτός όλων των άλλων, μπορεί να επηρεαστεί η δραστηριότητα των ενζύμων που παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες. Οι γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών χρειάζονται 18 mg σιδήρου καθημερινά, ενώ άνδρες και γυναίκες ηλικίας 51 και άνω χρειάζονται 8 mg.

Δύο πράγματα που πρέπει να θυμάστε: Πρώτον, ότι ο σίδηρος είναι δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα, αλλά μπορείτε να ενισχύσετε την απορρόφηση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, συνδυάζοντάς τις με μια πηγή βιταμίνης C. Oπως να τρώτε λευκά φασόλια με βινεγκρέτ λεμονιού για παράδειγμα. Δεύτερον, ότι ο σίδηρος μπορεί να κάνει τα φάρμακα του θυρεοειδή λιγότερο αποτελεσματικά. Επομένως βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα φάρμακα του θυρεοειδούς τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν (ή μετά) από ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο. Το καλύτερο είναι βέβαια να τα παίρνετε νωρίς το πρωί και να αφήνετε να μεσολαβεί υποχρεωτικά τουλάχιστον μισή ώρα πριν φάτε το πρωινό σας.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Σόγια

Η κατανάλωση λάθος τροφών σόγιας ή η υπερβολική κατανάλωση σόγιας σε γενικές γραμμές μπορεί να βλάψει το θυρεοειδή σας. Ο λόγος είναι ότι το ιώδιο είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο για τον θυρεοειδή και η σόγια περιέχει ενώσεις ισοφλαβόνης που εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να βγάλουν τη σόγια από τη διατροφή τους, ωστόσο είναι καλή ιδέα να την περιορίσουν σε λίγες μερίδες την εβδομάδα.

Σταυρανθή λαχανικά

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και λαχανίδα είναι διατροφικές σούπερ τροφές που προσφέρουν τεράστια οφέλη στην υγεία. Oμως, διαθέτουν σε υψηλές ποσότητες κάποια ένζυμα, τις βρογχοκηλογόνες ουσίες, που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Βεβαίως, δεν χρειάζεται να τα βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι η ποσότητα. Κάποιες μερίδες σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα δεν πρόκειται να σας βλάψουν, αλλά οι μεγάλες ποσότητες ή ο χυμός τους μπορεί. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα καταναλώνετε μαγειρεμένα, γιατί η θερμότητα εξουδετερώνει τα επιβλαβή ένζυμα που επηρεάζουν το θυρεοειδή.

Γλουτένη

Οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι κατάλληλες για όλους. Ομως, οι ειδικοί υποψιάζονται ότι τροφές που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, που θα μπορούσε να διεγείρει μια επίθεση αντισωμάτων στον ιστό του θυρεοειδούς.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλα τα άτομα με υπολειτουργικό θυρεοειδή πρέπει αυτομάτως να κόψουν τη γλουτένη. Ομως, η εξάλειψή της για τρεις με τέσσερις εβδομάδες αξίζει τον κόπο, έστω και ως δοκιμή. Αν παρατηρήσετε ότι η απουσία της σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, συζητήστε με το γιατρό σας για να κάνετε αυτή την διατροφική αλλαγή μόνιμη στη ζωή σας.

ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Αλάτι και φύκια

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τροφές και υποθυρεοειδισμό χωρίς να αναφερθούμε στο ιώδιο. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης. Ωστόσο, η λήψη ποσότητας μεγαλύτερης από 1.100 mcg ημερησίως, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα του θυρεοειδούς σας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην πρόσληψή της. Το ιώδιο βρίσκεται στο επιτραπέζιο αλάτι (αλλά όχι στο θαλασσινό), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα θαλασσινά. Εφόσον τρώτε τακτικά αυτές τις τροφές είστε σε καλό δρόμο. Θα πρέπει, όμως, να αποφεύγετε τροφές με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ιωδίου όπως τα φύκια (επομένως το σούσι δεν θα πρέπει να το… τιμάτε ιδιαίτερα συχνά).

Από την άλλη πλευρά, εάν μαγειρεύετε με χοντρό ακατέργαστο αλάτι Κόσερ (Kosher) ή χρησιμοποιείτε περισσότερο θαλασσινό αλάτι και δεν τρώτε συχνά τροφές πλούσιες σε ιώδιο, μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσετε. Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν παίρνετε τη σωστή ποσότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει