MENU
vitaminA

Bιταμίνη Α: Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού

15 Δεκεμβρίου 2013 • Βιταμίνες - Αντιοξειδωτικά, Φάρμακα

Bιταμίνη Α είναι η γενική ονομασία που χρησιμοποιείται για μια ομάδα οργανικών ενώσεων που ονομάζονται ρετινοειδή.

Το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α για τη διατήρηση του υγιούς δέρματος, της καλής όρασης και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη συνολική καλή υγεία και τα άτομα που δεν παίρνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α στη διατροφή τους έχει αποδειχθεί πως είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του AIDS, της ιλαράς, της βρογχίτιδας, των λοιμώξεων από ζυμομύκητες και των αποστημάτων.

Μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά διαταραχών του δέρματος, όπως ψωρίαση, εξανθήματα, ευρυαγγείες και κονδυλώματα. Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση τη νύχτα ή συνολική μείωση στην ποιότητα της όρασης.

Αλλα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν την απώλεια της γεύσης ή της οσμής, την αλλοιωμένη αντίληψη των χρωμάτων, τα ξηρά μάτια, την απώλεια της όρεξης και την κακή ισορροπία.

Η ρετινόλη, η δραστική μορφή της βιταμίνης Α, βρίσκεται σπάνια στα τρόφιμα. Αντ “αυτού, το σώμα μετατρέπει άλλες ουσίες που βρίσκονται στη διατροφή σε βιταμίνη Α. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α.

Ενας τέτοιος πρόδρομος είναι η εστέρα ρετινόλης λιπαρού οξέος, που βρίσκεται συνήθως στους κρόκους αυγού, το συκώτι, τα ιχθυέλαια, το πλήρες γάλα και το βούτυρο (ορισμένοι τύποι γάλακτος με μειωμένα λιπαρά, η μαργαρίνη και τα δημητριακά πρωινού είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη Α).

Ενας άλλος πρόδρομος της βιταμίνης Α βρίσκεται στο καροτενοειδές β-καροτένιο. Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμφανίζονται με φωτεινό πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα, όπως τα καρότα, το κολοκύθι, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, το καρπούζι, τα βερίκοκα και το μάνγκο, είναι πλούσια σε β-καροτίνη.

Ολα τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, τα σπαράγγια κ.λπ., είναι επίσης μια καλή πηγή των καροτενοειδών.

Η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να προστεθεί στη διατροφή με τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής. Ωστόσο, εκείνοι που παίρνουν συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης Α θα πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή.

Οι παρενέργειες της υπερβολικής βιταμίνης Α στη διατροφή, περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών, διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας, αναιμία και πόνο στις αρθρώσεις. Ετσι, θεωρείται ασφαλέστερο για τα άτομα να πάρουν την απαιτούμενη βιταμίνη Α από μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο.

Η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από το σώμα, όπως απαιτείται και η μόνη τοξική παρενέργεια από την κατανάλωσή της σε υπερβολικές ποσότητες είναι ένα κιτρίνισμα του δέρματος που όμως υποχωρεί αμέσως με τη μείωση της δοσολογίας.

Η βιταμίνη Α είναι αποδεδειγμένη αποτελεσματική στον αγώνα ενάντια στις ρυτίδες και την ακμή. Παράγωγα της βιταμίνης Α, όπως Retin-A (εφαρμόζεται τοπικά) και Accutane (λαμβάνεται από το στόμα) είναι συχνά αποτελεσματικές θεραπείες για την ακμή, την ψωρίαση και άλλες παθήσεις του δέρματος.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) της βιταμίνης Α είναι 5.000 Διεθνείς Μονάδες (IU) για τους άνδρες και 4.000 IU για ενήλικες γυναίκες (6.500 IU σε περίπτωση θηλασμού), αν και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν έως και 10.000 IU της βιταμίνης Α.

* Για τη μετατροπή των Διεθνών Μονάδων (IU) της βιταμίνης Α σε mcg (μικρογραμμάρια), διαιρείτε τις Διεθνείς Μονάδες με το 3,333.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »