MENU
almonds

Tι μπορεί να συμβεί αν τρώτε πολλά αμύγδαλα

3 Αυγούστου 2014 • Διατροφή

Τα αμύγδαλα έχουν ωραία γεύση και προάγουν την καλή υγεία, αποτελώντας ένα τέλειο σνακ. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε σαλάτες και άλλα πιάτα, ενώ μικρές ποσότητες ταιριάζουν σε όλες τις δίαιτες.

Τι θα συμβεί, όμως, αν τρώτε υπερβολικές ποσότητες από τους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς;

Κατανοήστε τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερκατανάλωσή τους και σχεδιάστε τη διατροφή σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγετε τις παγίδες.

Αύξηση βάρους

Τρώγοντας μια μεγάλη ποσότητα αμυγδάλων μπορεί να προκαλέσετε αύξηση του σωματικού σας βάρους. Η συνιστώμενη μερίδα αμύγδαλα ανέρχεται σε 30 γραμμάρια την ημέρα, επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος (163 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους τα 30 γραμμάρια). Αν τρώτε 3 μερίδες αμύγδαλα (90 γρ.) την ημέρα που δεν αντιστοιχούν στο σχέδιο της διατροφής σας και επομένως δεν μπορείτε να τις κάψετε, τότε μπορείτε να πάρετε γύρω στις 3.500 θερμίδες επιπλέον απ’ αυτές που χρειάζεστε σε μία μόλις εβδομάδα, δηλαδή περίπου 14.000 επιπλέον θερμίδες το μήνα κάτι που αντιστοιχεί περίπου σε δύο κιλά μηνιαίως! Επιπρόσθετα, ακόμα κι αν το λίπος στα αμύγδαλα είναι κυρίως υγιεινό λίπος, η κατανάλωση μόλις 3 μερίδων (90 γρ.) την ημέρα σημαίνει ότι εισάγετε στη διατροφή σας 42 γρ. λίπους καθημερινά μόνο από τα αμύγδαλα, χωρίς να φάτε τίποτα άλλο. Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών στο 20%-35% των ημερήσιων θερμίδων σας ή αλλιώς 44-78 γρ. για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, προκειμένου να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Τα αμύγδαλα είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε μαγγάνιο. Τα 30 γρ. παρέχουν 0,6 mg μαγγανίου. Υπό κανονικές συνθήκες είναι καλό να έχετε 1,8-2,3 mg μαγγάνιο την ημέρα για να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει σωστά. Αν καταναλώσετε πολλά αμύγδαλα, αυτό μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Οι υψηλές ποσότητες μαγγανίου στο αίμα σας μπορεί να αλληλεπιδρούν με κάποια αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως επίσης με αντιόξινα, με καθαρτικά, με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αλλά και με ορισμένα αντιβιοτικά.

Υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Ε

Τα αμύγδαλα παρέχουν στη διατροφή σας βιταμίνη Ε, που προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία. Μπορείτε να πάρετε 7,4 mg βιταμίνης Ε σε μία μερίδα (30 γρ.) αμυγδάλων. Είναι περίπου το ήμισυ του ποσού που χρειάζεστε κάθε ημέρα. Ωστόσο, αν φάτε πολλές μερίδες αμύγδαλα και τυγχάνει να κάνετε διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε, αν δηλαδή καταναλώνετε αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά, σπανάκι και δημητριακά ολικής αλέσεως αυτό το όριο μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς να το καταλάβετε. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Ε στο σώμα μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, θολή όραση, πονοκεφάλους, διάρροια και μετεωρισμό (αέρια).

Προβλήματα του γαστρεντερικού

Μια μερίδα αμύγδαλα περιέχει 3,5 φυτικές ίνες, ποσό που σαφώς συμβάλλει στην ποσότητα των 25-38 mg φυτικών ινών που χρειάζεστε κάθε ημέρα για να προστατευτείτε τόσο από τη διάρροια όσο και από τη δυσκοιλιότητα. Ομως, αν καταναλώσετε πάρα πολλά αμύγδαλα μπορεί να προκαλέσετε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα στην κοιλιά, αν το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Αν γενικά καταναλώνετε πολλά αμύγδαλα, φροντίστε να πίνετε παράλληλα νερό, για να βοηθήσετε το σώμα σας να χειριστεί την πρόσληψη των φυτικών ινών. Το σώφρον, ωστόσο, θα είναι να μείνετε στην μία μερίδα, των 30 γρ. καθημερινά για να καρπωθείτε όλα τα πλούσια οφέλη τους, χωρίς να κινδυνεύετε από τις παρενέργειές τους.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »