MENU

Tα επίπεδα σεληνίου επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

17 Σεπτεμβρίου 2016 • Παθολογία, Υγεία

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλά επίπεδα του σεληνίου στο αίμα τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition και σύμφωνα μ’ αυτήν τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα μπορεί να θέσουν τα άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στο έδαφος, τα ζωικά προϊόντα και τις φυτικής προέλευσης τροφές, όπως θαλασσινά, καρύδια Βραζιλίας, βιολογικά κρέατα, γάλα και αυγά.

Η περιεκτικότητα σε σελήνιο των τροφών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι εξαρτάται από το ποσό του στοιχείου αυτού που βρίσκεται στα φυτά που καταναλώνονται από τα ζώα, αλλά και στην ποσότητα του στοιχείου στο έδαφος, στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά.

Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την υγεία του ανθρώπου, με ευεργετικό ρόλο για την αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σύνθεση του DNA.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες, τη διαδικασία με την οποία μη φορτισμένα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες προκαλούν κυτταρικές βλάβες.

Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σεληνίου -με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία έναντι κυτταρικής βλάβης που σχετίζεται με τις ελεύθερες ρίζες- θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψιν του ο καθηγητής Lutz Schomburg, του Ινστιτούτου Πειραματικής Ενδοκρινολογίας στο Βερολίνο, έβαλε στόχο να διερευνήσει μαζί με τους συνεργάτες του το κατά πόσον τα επίπεδα σεληνίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Δέκα φορές μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Ο καθηγητής Schomburg και η ομάδα του, ανέλυσαν τα δεδομένα για 477.000 ενήλικες που ήταν μέρος της μελέτης «Ευρωπαϊκή Προοπτική Ερευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή».

Εντόπισαν 121 ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, 100 ασθενείς με καρκίνους της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων οδών και 40 ασθενείς με καρκίνο του αγωγού ενδοηπατικών χοληφόρων. Ολοι οι ασθενείς είχαν αναπτύξει αυτές τις μορφές καρκίνου μετά από 10 χρόνια παρακολούθησης.

Τα δείγματα αίματος από τους ασθενείς με καρκίνο αξιολογήθηκαν για επίπεδα σεληνίου και σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του ήπατος και καρκίνους της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου από τους ελέγχους.

Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου είχαν πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

«Είμαστε ήδη σε θέση να αποδείξουμε ότι η έλλειψη σεληνίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος», είπε ο Lutz Schomburg.

Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων οδών και τον καρκίνο του αγωγού ενδοηπατικών χοληφόρων.

Ο καθηγητής Schomburg τονίζει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως τα συμπληρώματα σεληνίου μειώνουν άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, γι’ αυτό και δεν μπορεί να κάνει προς το παρόν συστάσεις.

«Ωστόσο, αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, της οποίας το σελήνιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος», προσθέτει.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »