MENU

Oι σύνθετες διανοητικές εργασίες προστατεύουν την μνήμη

21 Νοεμβρίου 2014 • Νευρολογία, Υγεία

Οι άνθρωποι που η εργασία τους χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό τη χρησιμοποίηση του μυαλού τους, όπως για παράδειγμα οι δικηγόροι ή οι γραφίστες, έχουν καλύτερη μνήμη όταν γεράσουν, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη που έγινε σε 1.000 άτομα στη Σκωτία, ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπίστωσε πως εκείνοι που είχαν πολύπλοκες διανοητικές εργασίες είχαν καλύτερες επιδόσεις στη μνήμη και στα τεστ σκέψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την οικοδόμηση «γνωστικής εφεδρείας», βοηθά τον εγκέφαλο να αποφύγει την εκφύλιση της γνωστικής λειτουργίας που έρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, έγινε από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, στο Εδιμβούργο και οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να δουν πώς ο τρόπος ζωής και η εργασία αλληλεπιδρούν επηρεάζοντας την απώλεια μνήμης.

Τα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη, απάντησαν σε τεστ που ήταν σχεδιασμένα για να εκτιμήσουν τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας και γενικά την ικανότητα σκέψης, ενώ συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την επαγγελματική τους ζωή.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα των οποίων οι θέσεις εργασίας απαιτούσαν σύνθετες δεξιότητες για την αντιμετώπιση, είτε δεδομένων, είτε ανθρώπων, όπως το μάνατζμεντ ή η διδασκαλία, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και σκέψης απ’ ό,τι εκείνοι που έκαναν λιγότερο έντονες διανοητικά εργασίες, όπως αυτοί που εργάζονταν σε εργοστάσιο, οι βιβλιοδέτες ή αυτοί που κατασκεύαζαν χαλιά.

Προστατευτική δράση

Για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα άτομα με τις πιο σύνθετες εργασίες να είχαν έτσι κι αλλιώς υψηλότερες ικανότητες σκέψης, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί στην σκωτσέζικη Ψυχική Έρευνα της Σκωτίας που ξεκίνησε το 1947, και μελέτησαν τα αποτελέσματα εκείνων που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα όταν βρίσκονταν περίπου στην ηλικία των 11 ετών.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το όφελος μειώθηκε αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εκείνων που είχαν διανοητικά ερεθίσματα στη δουλειά τους, όπως η ανάλυση δεδομένων ή η εκπαίδευση, καθώς και καλύτερη γνωστική ικανότητα μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Alan Gow, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας βοήθησαν να εντοπιστεί το είδος της εργασίας που διατηρεί τη μνήμη και τη σκέψη σε καλό επίπεδο όταν ο άνθρωπος μεγαλώσει αρκετά».

Πρόσθεσε, βέβαια, ότι είναι σπάνιο για αυτά τα είδη μελετών να είναι σε θέση να υπολογίσουν την ικανότητα που είχε κάποιος πριν.

«Το IQ των ανθρώπων σε ηλικία 11 ετών εξηγεί περίπου το 50% της διακύμανσης στην ικανότητα σκέψης στη μετέπειτα ζωή τους, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το σύνολο της διαφοράς. Αυτό συμβαίνει επειδή παρόλο που οι άνθρωποι που έχουν ανώτερες γνωστικές ικανότητες είναι πιο πιθανό να έχουν πιο σύνθετη εργασία, υπάρχει πιθανότητα αυτό το μικρό πλεονέκτημα να αποκτήθηκε ακριβώς από αυτές τις σύνθετες εργασίες, σε ό,τι έχει να κάνει με τις δεξιότητες σκέψης που παρουσιάζουν όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία».

Αλλαγές στον εγκέφαλο

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε βιολογικούς λόγους για την προστατευτική δράση ορισμένων θέσεων εργασίας, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στον εγκέφαλο σημαίνουν ότι συσσωρεύεται λιγότερη ζημιά με την πάροδο του χρόνου.

Ο δρ Simon Ridley, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών Αλτσχάιμερ στη Μεγάλη Βρετανία, είπε ότι η μελέτη προστίθεται στα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, καθώς μεγαλώνουμε.

«Αν κάποιος διατηρεί τον εγκέφαλο δραστήριο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, αυτό τον βοηθά να έχει καλή γνωστική λειτουργία όταν μεγαλώσει πολύ και τα διαφορετικά ήδη εργασίας μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η μελέτη δείχνει περισσότερο τη σχέση μεταξύ εργασίας και μετέπειτα γνωστικής λειτουργίας, παρά αποτελεί απόδειξη ότι το επάγγελμα έχει άμεση επιρροή σ’αυτήν (τη γνωστική λειτουργία)», καταλήγει.

Related Posts

Comments are closed.

« »