MENU
salmon6

Σολομός, το ψάρι που είναι συνώνυμο της υγείας

10 Απριλίου 2017 • Διατροφή

Ο σολομός είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε. Είναι ένα πολύ ελαφρύ αλλά ουσιαστικό γεύμα, ειδικά αν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη κρέατος και να χάσετε βάρος.

Μπορείτε να φάτε σολομό με ποικίλους τρόπους, από ψητό μέχρι σούσι. Οι διεθνείς κατευθυντήριες διατροφικές γραμμές συνιστούν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι στην εβδομάδα, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός.

Ας δούμε γιατί:

Τα 80 γρ. μαγειρεμένου σολομού περιέχουν:

Θερμίδες: 196 kcal

Υδατάνθρακες: 0 g

Λιπαρά: 11 g

Πρωτεΐνη: 22 g

Φυτικές ίνες: 0 g

Γλυκαιμικός Δείκτης: Χαμηλός

Οφέλη για την υγεία από το σολομό

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο σολομό, βοηθούν στην ενίσχυση της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ένα συγκεκριμένο είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ο σολομός είναι μία από τις καλύτερες πηγές τροφίμων για το DHΑ, καθώς σε μια μερίδα 80 γρ. περιέχει 1.000 έως 1.500 mg.

Mε την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη Β12, ο σολομός μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα του σολομού μπορούν να είναι επωφελή για την εντερική υγεία, ενώ έχουν και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πώς να επιλέξετε σολομό

Υπάρχουν πολλά είδη σολομού και το καθένα προσφέρει κάτι διαφορετικό:

king

Chinook (ή βασιλικός σολομός): Είναι το υψηλότερο σε λιπαρά και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα είδος. Εχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι η πλουσιότερη σε οφέλη για την υγεία πηγή σολομού.

chum

Chum: Είναι χαμηλότερος σε λιπαρά και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα. Εχει σάρκα και χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα, όπως πίτες και κονσερβοποιημένα ψάρια. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μαρινάρετε και πασπαλίστε το πριν το ψήσιμο.

coho

Coho (ή ασημένιος σολομός): Είναι ήπιος σε γεύση και συχνά χρησιμοποιείται στα μεταποιημένα προϊόντα όπως μπιφτέκια, λουκάνικα και κονσερβοποιημένα ψάρια. Εχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ωμέγα -3 περιεχόμενο.

sockeye

Sockeye: Eίναι κόκκινος σολομός με έντονη γεύση και σφιχτή σάρκα, με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Υπάρχει φρέσκος, κατεψυγμένος, καπνιστός ή σε κονσέρβα.

Εκτρεφόμενος εναντίον άγριου σολομού

Ο σολομός εκτροφής περιέχει περισσότερη μόλυνση από PCB σε σχέση με τον άγριο σολομό. Επιπλέον, ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιέργειας στο περιβάλλον.

Στο κατάστημα

Οταν αγοράζετε νωπό σολομό, ψάξτε για ψάρι που είναι συμπαγές και υγρό και δεν μυρίζει «ψαρίλα».

Μαγειρικές ιδέες για σολομό

* Ρίξτε μερικά κομμάτια «μπριζόλες» σολομού στη σχάρα, ως εναλλακτική λύση για τα μπιφτέκια

* Πανάρετε φιλέτα σολομού και τηγανίστε τα για ένα γρήγορο δείπνο με λεμόνι και κάπαρη.

* Χρησιμοποιήστε σολομό σε κονσέρβα για να φτιάξετε μια εύκολη σαλάτα σολομού ή σερβίρετέ τον πάνω σε κράκερ ως ορεκτικό ή σε σάντουιτς.

* Ψήστε το σολομό στο φούρνο με σκόρδο και συνοδέψτε με μουστάρδα ντιζόν.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »