MENU

Κέικ μπανάνας με χουρμάδες και ρούμι

11 Ιανουαρίου 2018 • Συνταγές

Ενα νόστιμο κέικ χωρίς πρόσθετο λίπος ή ζάχαρη που γίνεται με αλεύρι χωρίς γλουτένη, με χουρμάδες και μπανάνες, σταφίδες και άρωμα από ρούμι.

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Μερίδες: 10 κομμάτια

Υλικά

• 250g χουρμάδες σε συσκευασία

• 2 μικρές ή μία μεγάλη μπανάνα

• 100g καρύδια σε ποσοστό 85% κομμένα και τα υπόλοια ολόκληρα

• 200g σταφίδες

• 200g σουλτανίνα

• 100g πολέντα (κοκκώδες αλεύρι από κίτρινο ή λευκό καλαμπόκι)

• 2g ανάμεικτα μπαχαρικά

• 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder (χωρίς γλουτένη)

• 3 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι

• 2 ασπράδια αυγών

• Λίγα τσιπς μπανάνας

• Προαιρετικά 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (για διακόσμηση)

Οδηγίες

• Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε μια αντικολλητική φόρμα χαρτί ψησίματος και το αλείφετε με λίγο λάδι για να μην κολλάει. Ρίξτε τους χουρμάδες σε μικρή κατσαρόλα με 200ml βραστό νερό και σιγοβράστε για 5 λεπτά.

• Στραγγίξτε το υγρό σε μια κανάτα και βάλτε τους χουρμάδες σε ένα μίξερ. Προσθέστε τις μπανάνες και 100ml του υγρού από τους χουρμάδες και γυρίστε τα μέχρι να μαλακώσουν.

• Βάλτε τα καρύδια, τις σταφίδες, τη σουλτανίνα, το αλεύρι πολέντα, τα μπαχαρικά και το baking powder σε ένα μπολ, προσθέστε το μίγμα των χουρμάδων και το ρούμι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

• Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και ρίξτε τα στο μείγμα του κέικ. Βάλτε τα στη φόρμα (λογικά θα πρέπει να είναι σχεδόν πλήρης) και στη συνέχεια βάλτε από πάνω τα υπόλοιπα καρύδια, τα τσιπς μπανάνας και τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσετε ζάχαρη).

• Ψήστε για 1ώρα μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα και με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τρυπήστε για να δείτε αν έγινε (αν είναι έτοιμο το καλαμάκι θα βγει καθαρό).

• Μόλις κρυώσει το κόβετε σε φέτες.

Διατροφικά στοιχεία

Θερμίδες: 310

Πρωτεΐνες: 5g

Υδατάνθρακες: 57g

Λιπαρά: 8g

Κορεσμένα: 1g

Ινες: 3g

Ζάχαρη: 49g

Αλάτι: 0,39g

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »