MENU
psygeio

Πώς θα διαχειριστείτε τα τρόφιμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

3 Μαρτίου 2014 • Διατροφή

Αν δώσετε στα βακτήρια τις συνθήκες που τους αρέσουν, δηλαδή ζεστασιά, υγρασία και θρεπτικά συστατικά, τότε αυτά θα αναπτυχθούν άμεσα. Ενα μόνο βακτήριο που διαιρείται κάθε μισή ώρα, σε 12 ώρες αποκτά 17 εκατ. απογόνους.

Οπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πώς θα πρέπει να διαχειριστείτε και να αποθηκεύσετε τις τροφές που έχετε στο σπίτι σας.

Βάζοντας τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη θα σταματήσετε την καλλιέργεια των περισσότερων βακτηρίων, εκτός από τη λιστερία (που βρίσκεται στα κρέατα, το χοτ ντογκ και το μη παστεριωμένο μαλακό τυρί) και την εντεροκολίτιδα που προκύπτει από υερσινία (που βρίσκεται στο μαγειρεμένο χοιρινό κρέας και το μη παστεριωμένο γάλα), καθώς και τα δύο αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες ψυγείου. Μην αφήνετε επίσης φαγητό να περιφέρεται πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Βάλτε το στο ψυγείο και ζεστάνετέ το όταν είστε έτοιμοι να το φάτε.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές βασικές συμβουλές για το πώς θα διαχειριστείτε με ασφάλεια τα τρόφιμά σας:

* Διαχωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στην τσάντα με τα ψώνια ή στο ψυγείο σας γιατί έχουν την τάση να αφήνουν υγρά

* Αποθηκεύστε τα αναλώσιμα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (όπως μαρούλια, εσπεριδοειδή, μανιτάρια) σε ένα καθαρό ψυγείο στους 4 βαθμούς Κελσίου ή παρακάτω

* Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό μετά την προετοιμασία οποιουδήποτε τροφίμου

* Πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό λίγο πριν το φαγητό, το κόψιμο ή το μαγείρεμα, ακόμα κι αν σκοπεύετε να τα ξεφλουδίσετε. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι γιατί αφήνει υπολείμματα

* Πετάξτε τα εξωτερικά φύλλα από τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το μαρούλι

* Μαγειρέψτε σχολαστικά τα λάχανα. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγουν τους ωμούς βλαστούς

* Πίνετε παστεριωμένο γάλα ή χυμό

* Λιγοστέψτε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα κατά 90% αποφεύγοντας τη «βρώμικη δωδεκάδα»: Ροδάκινα, μήλα, πιπεριές καμπάνα, σέλινο, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, μαρούλια, σταφύλια, καρότα και αχλάδια. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα και συμβατικά τρόφιμα με χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων, όπως: Κρεμμύδια, αβοκάντο, καλαμπόκι, ανανά, μάνγκο, σπαράγγια, γλυκά μπιζέλια, ακτινίδιο, λάχανο, μελιτζάνες, καρπούζι, μπρόκολο, ντομάτες και γλυκοπατάτες

* Πλύνετε όλα τα προϊόντα και τα υλικά πριν φάτε. Να είστε προσεκτικοί κυρίως με τα άπλυτα σταφύλια ή τα μούρα αν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »