MENU

Πώς να τρώτε σωστά για μια υγιή καρδιά

27 Μαΐου 2015 • Παθολογία, Υγεία

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Εξαιτίας των φτωχών επιλογών τρόπου ζωής, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από καρδιακή προσβολή, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι να αλλάξετε άμεσα τη διατροφή σας. Πείτε αντίο στο γρήγορο φαγητό και πάρτε την υγεία σας στα σοβαρά.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, μιλήστε με το γιατρό σας, σχετικά με την αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας, ώστε να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να τρώτε σωστά και να έχετε μια υγιή καρδιά.

Βήμα 1

Αντικαταστήστε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε τρανς λιπαρά, κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα αντί για βαριά γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο γιαούρτι ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage αντί για κρέμες. Κάντε υγιείς για την καρδιά επιλογές τυριών και γενικότερα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Βήμα 2

Καταναλώστε μια ποικιλία τροφίμων από κάθε ομάδα τροφών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το αλεύρι βρώμης και το πίτουρο σιταριού μπορούν να βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Τρώτε άφθονες φρέσκες σαλάτες για να διαχειριστείτε το βάρος σας, αλλά παραλείψτε σάλτσες υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Τρώτε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βήμα 3

Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερα από 1.500 mg την ημέρα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Θα παρατηρήσετε ότι τα δημοφιλή για δίαιτες προϊόντα μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά είναι «φορτωμένα» με αλάτι. Προτιμήστε ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή γαλοπούλα στη θέση τους.

Βήμα 4

Τα σνακ με χαμηλά λιπαρά και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να είναι οι επιλογές σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σπόροι και ξηροί καρποί είναι καλές πηγές υγιών λιπαρών, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς είναι υψηλής θερμιδικής αξίας. Υπολογίστε μόνο μία μερίδα, βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα ή σε ένα δοχείο και μεταφέρετέ τα στην τσάντα ή τον χαρτοφύλακά σας για σνακ στο χώρο εργασίας. Τα ωμά λαχανικά ή οι φέτες φρούτων είναι επίσης καλές επιλογές.

Βήμα 5

Μετρήστε τις θερμίδες σας για να διαχειριστείτε το βάρος σας. Αν είστε υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο θέτετε τον εαυτό σας σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Καταναλώστε λιγότερες θερμίδες απ’ αυτές που καίτε, για να χάσετε βάρος. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την κατάλληλη πρόσληψη θερμίδων για την ηλικία, το βάρος, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Συμβουλές

Εκτός από τη βελτίωση της διατροφής σας, θα πρέπει να κάνετε 30 έως 60 λεπτά αεροβικής άσκησης την ημέρα.  Αν είστε καπνιστής, σταματήστε το τσιγάρο άμεσα. Το κάπνισμα είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »