MENU
food-psoriasis1

Ποιες τροφές χειροτερεύουν την ψωρίαση

30 Ιουνίου 2017 • Διατροφή

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα και φολιδωτές ξηρές κηλίδες στο δέρμα. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και συνήθως δεν είναι επώδυνη, αν και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Αν και η αιτία της ψωρίασης παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland, το άγχος, η παχυσαρκία, ο κρύος αέρας, οι τραυματισμοί, ορισμένα φάρμακα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της. Εκτός από τα φάρμακα και την άσκηση, η υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Λιπαρά κρέατα και πουλερικά

Το λιπαρό κρέας και τα πουλερικά, όπως ψαρονέφρι, κρέας χάμπουργκερ, επεξεργασμένα κρέατα και κοτόπουλο με σκούρο κρέας, περιέχουν πλούσιες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Τα λίπη, ως γνωστόν, συνδέονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη και καρδιακή νόσο. Αποφύγετε το τηγανητό κρέας και τα πουλερικά, καθώς και τα προϊόντα που παρασκευάζονται με βούτυρο, γιατί αυξάνουν την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Επίσης, περιορίστε τσίζμπεργκερ, πίτσα με πεπερόνι και λουκάνικο, τηγανητό κοτόπουλο, fast food, ζαμπόν και τυρί με ομελέτα.

Γάλα μη αποβουτυρωμένο

Το πλήρες γάλα περιέχει επίσης πλούσιες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Το γάλα είναι επίσης ένα κοινό αλλεργιογόνο, που προκαλεί την ψωρίαση σε μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland. Αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, επιλέξτε ισοδύναμα μη-γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα σόγιας. Σε αντίθετη περίπτωση, αποφύγετε το πλήρες γάλα και τα τυριά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το παγωτό, και την κρέμα γάλακτος, καθώς και ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως καφέ με κρέμα, καθώς και τα cheesecake.

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και μια πληθώρα από καρυκεύματα, ψημένα αγαθά και σνακ. Αν και τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, παρέχουν διαιτητικά οφέλη για τους περισσότερους ανθρώπους, η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland. Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο λευκό ψωμί, κρύα δημητριακά και τα εμπορικά προϊόντα, όπως μπισκότα, κέικ, γλυκά, πίτσα κρούστα, muffins, κράκερς, κουλούρια, κους-κους, μούσλι, μείγματα σάλτσας και πολλά επεξεργασμένα κρέατα. Η γλουτένη βρίσκεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων και προϊόντων, γι’ αυτό καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, προτού αποφασίσετε να την εξαφανίσετε από τη ζωή σας.

Πρόσθετα σάκχαρα

Τα πρόσθετα σάκχαρα αποτελούν συστατικά όπως η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μαύρη ζάχαρη, το μέλι, δεξτρόζη, μαλτόζη, φρουκτόζη και σιρόπι καλαμποκιού που προσθέτουν γλυκιά γεύση, αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα. Ο περιορισμός αυτών των προϊόντων είναι ένα χρήσιμο διαιτητικό εργαλείο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Οι πιο συχνές πηγές πρόσθετων σακχάρων είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, το σακχαρούχο τσάι και τα ποτά. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν κάποια μορφή ζάχαρης, για να μειώσετε τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »