MENU

Ποιες μορφές καρκίνου προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ

20 Απριλίου 2018 • Παθολογία, Υγεία

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ, οι επιπτώσεις του οποίου στην υγεία έχουν ερευνηθεί διεξοδικά και τεκμηριωμένα.

Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη μακροχρόνια χρήση αλκοόλ με προβλήματα στο συκώτι, μαθαίνουν με έκπληξη πως έχει επίσης σχέση με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως άνοια, παγκρεατίτιδα, ακόμα και με διάφορες μορφές καρκίνου.

Καρκίνος του ήπατος, του λαιμού, του λάρυγγα και του οισοφάγου έχουν περισσότερο σαφή συσχέτιση με την μακροχρόνια χρήση αλκοόλ, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι τύποι καρκίνου που έχουν αναφερθεί σε μελέτες.

Η χρήση του καπνού, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτός ο συνδυασμός είναι «η τέλεια καταιγίδα» όπως λένε οι ερευνητές, ειδικά σε καρκίνους που επηρεάζουν την ανώτερη πεπτική οδό (καρκίνος του οισοφάγου και του λάρυγγα).

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει κανείς, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει, επομένως ακόμα κι αν ελαττώσει λίγο την κατανάλωσή του, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Καρκίνος στο ήπαρ

Η σχέση μεταξύ του καρκίνου του ήπατος και της κατανάλωσης αλκοόλ είναι μελετημένη και τεκμηριωμένη. Η μακροχρόνια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κίρρωση του ήπατος, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δημιουργία ουλών και φλεγμονής στο ήπαρ. Με την πάροδο του χρόνου ο υγιής ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό, εμποδίζοντας την ικανότητα του ήπατος να λειτουργήσει σωστά. Η κίρρωση του ήπατος με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Καρκίνος του μαστού

Πολλές γυναίκες έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι μερικά ποτά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, αλλάζοντας τον τρόπο που τα μεταβολίζει το σώμα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων συνδέονται σαφώς με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. Οι γυναίκες που πίνουν μέτρια ή υπερβολική ποσότητα αλκοόλ σε τακτική βάση αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Καρκίνος του στόματος

Οσοι καταναλώνουν αλκοόλ έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος από εκείνους που δεν πίνουν. Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 75% των ατόμων με καρκίνο του στόματος είναι πότες. Επιπλέον, εκείνοι που πίνουν και καπνίζουν διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Καρκίνος του λαιμού

Ο καρκίνος του λαιμού, είναι μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στον φάρυγγα και σε άλλες δομές του λαιμού. Η έρευνα δείχνει ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του λαιμού, αλλά όταν συνδυάζεται με τον καπνό, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται δραματικά.

Καρκίνος του οισοφάγου

Ο καρκίνος του οισοφάγου αναπτύσσεται στον οισοφάγο, ένα μακρύ σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι.

Εχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του οισοφάγου συσχετίζεται με χρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Ο τύπος του καρκίνου του οισοφάγου που αναπτύσσουν οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν υπερβολικά είναι το επιδερμοειδές (πλακώδες) καρκίνωμα του οισοφάγου.

Καρκίνος του λάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι μια μορφή καρκίνου του λαιμού, που επηρεάζει το λάρυγγα ή το «κουτί της φωνής», ένα όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή και την επικοινωνία.

Περιέχει τις φωνητικές χορδές, οι οποίες μας δίνουν τον ήχο που απαιτείται για να μιλήσουμε.  Ενώ ο καπνός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα, το αλκοόλ, σε συνδυασμό με τη χρήση καπνού, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ ενισχύει (ή αυξάνει) το καρκινογόνο αποτέλεσμα του καπνού.

Καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την υπερβολική, μακροχρόνια χρήση αλκοόλ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι άνδρες πότες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες πότες, ωστόσο και οι δύο είναι σε αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη πότες.

Αν πίνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλες μορφές καρκίνου με την αποφυγή αλκοόλ, ή με τη μείωση της ποσότητας που καταναλώνετε. Αν είστε αλκοολικός, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κολονοσκόπηση νωρίτερα από την συνιστώμενη ηλικία, πριν δηλαδή από τα 50 χρόνια σας, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν προ καρκινικοί πολύποδες ή καρκινικές νεοπλασίες.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »