MENU
turkey

Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τη γαλοπούλα

27 Ιουνίου 2016 • Διατροφή

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς την παραδοσιακή γαλοπούλα. Όμως το κρέας της γαλοπούλας είναι εξίσου δημοφιλές σε σάντουιτς, τοστ και σε πολλές άλλες επιλογές.

Η γαλοπούλα έχει λίγες θερμίδες. Τα 90 γραμμάρια στήθος γαλοπούλας έχουν μόλις 125 θερμίδες, 2 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια υδατανθράκων, 0 γραμμάρια ζάχαρης, 0 γραμμάρια φυτικών ινών και 26 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αντίστοιχα, τα 90 γραμμάρια σκούρο κρέας γαλοπούλας (π.χ. το μπούτι) περιέχει 147 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια υδατανθράκων, 0 γραμμάρια ζάχαρη, 0 γραμμάρια φυτικών ινών και 24 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η γαλοπούλα περιέχει βιταμίνες Β6 και Β12, νιασίνη, χολίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το σκούρο κρέας γαλοπούλας τείνει να έχει περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αλλά έχει επίσης περισσότερο λίπος και περισσότερες θερμίδες.

Μπορεί να έχετε ακούσει για το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που λέγεται ότι είναι η αιτία της υπνηλίας που κυριεύει τους πάντες μετά από ένα γενναίο γεύμα γαλοπούλας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, επειδή Ελληνες είμαστε η υπνηλία προκαλείται μάλλον από την υπερκατανάλωση τροφής στο εορταστικό γεύμα και όχι μόνο από τη γαλοπούλα. Αλλωστε, ενώ πράγματι η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, η ποσότητα δεν είναι τόσο υψηλή ώστε να προκαλέσει υπνηλία. Εξάλλου, όλα τα κρέατα περιέχουν τρυπτοφάνη, επομένως η κατανάλωση γαλοπούλας δεν πρόκειται να σας κάνει περισσότερο νυσταλέους ή νωθρούς απ’ ό,τι θα σας έκανε μια χοιρινή μπριζόλα ή άλλο γεύμα με κρέας.

Πώς πρέπει να καταναλώνετε τη γαλοπούλα

Καταναλώστε συχνά τροφές όπως η γαλοπούλα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βοηθά στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού και σας κάνει να νοιώθετε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρωτεΐνη εξασφαλίζει τη διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας και μπορεί να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης μετά τα γεύματα.

Να έχετε, ωστόσο, υπόψιν ότι η ποσότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνετε σε κάθε γεύμα έχει σημασία, καθώς δεν μπορείτε να απορροφήσετε πάρα πολλή πρωτεΐνη με τη μία. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης και χωρίστε την ανάμεσα στα γεύματά σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άλλες καλές επιλογές πρωτεΐνης είναι τα καρύδια, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα όσπρια.

Το στήθος της γαλοπούλας έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες απ’ ό,τι τα περισσότερα άλλα τμήματά της, αλλά δεν θα πρέπει να υποθέσετε ότι ένα προϊόν είναι υγιεινό, απλά και μόνο επειδή έχει παρασκευαστεί από γαλοπούλα, γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για παράδειγμα ένα burger από κρέας γαλοπούλας μπορεί να περιέχει εξίσου πολύ κορεσμένο λίπος, όπως ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ανάλογα με το πόσο σκούρο είναι το κρέας από το οποίο παρασκευάστηκε.

Σιγουρευτείτε για το τι αγοράζετε και καταναλώνετε και ελέγξτε το πακέτο για την περιεκτικότητά του σε λιπαρές ουσίες. Η γαλοπούλα περιέχει σελήνιο που οι μελέτες έχουν δείξει πως σε υψηλή πρόσληψη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος, του οισοφάγου και του στομάχου.

Αποφύγετε την επεξεργασμένη γαλοπούλα με τη μορφή αλλαντικών, χοτ-ντογκ και μπέικον, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ακόμα και τα κατεψυγμένα, προσυσκευασμένα μπιφτέκια γαλοπούλας μπορεί να είναι γεμάτα αλάτι και συντηρητικά.

Επιλέξτε φρέσκια, άπαχη γαλοπούλα και γαλοπούλα από βοσκότοπους που είναι ασύγκριτα πιο υγιεινή καθώς δεν έχει εγχυθεί με αλάτι, νερό και συντηρητικά κατά την επεξεργασία της, ενώ επιπλέον αν έχει πρόσβαση σε βλάστηση έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα απ’ ό,τι η εργοστασιακή.

Σιγουρευτείτε, επίσης, ότι τη μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικών ασθενειών.

Εχετε υπόψιν σας ότι τα μεταποιημένα προϊόντα γαλοπούλας μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και επιβλαβή για την υγεία. Πολλά επεξεργασμένα κρέατα γαλοπούλας είναι καπνιστά ή περιέχουν νιτρώδη άλατα, που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες. Όσο αυξάνεται η πρόσληψη του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή σας τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρκίνο και στειρότητα. Όπως λοιπόν θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη των υπόλοιπων επεξεργασμένων κρεάτων, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τη γαλοπούλα. Τα οφέλη της για την υγεία ισχύουν σχεδόν αποκλειστικά όταν καταναλώνεται νωπή και άπαχη.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »