MENU

Oι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τα σημάδια του καρκίνου

4 Δεκεμβρίου 2014 • Παθολογία, Υγεία

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Το 2012 υπήρχαν περίπου 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 8,2 εκατομμύρια θάνατοι από την ασθένεια.

Όμως, παρά τα ανησυχητικά νούμερα, μία νέα μελέτη από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου, αποδίδοντάς τα σε λιγότερο σοβαρές ασθένειες.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Katrina Whitaker, ανώτερη ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε τις απαντήσεις 1.724 ατόμων, ηλικίας 50 ετών και άνω, σε ένα ερωτηματολόγιο υγείας που τους απεστάλη τον Απρίλιο του 2012.

Το ερωτηματολόγιο ρωτούσε τους συμμετέχοντες αν είχαν βιώσει κάποια από 17 συγκεκριμένα συμπτώματα, από τα οποία τα 10 αποτελούσαν «συναγερμό» για τον καρκίνο, όπως ορίζονταν από το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανεξήγητο βήχα, αλλαγές στην εμφάνιση ελιών στο δέρμα, ανεξήγητη αιμορραγία, επίμονη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση και ανεξήγητα εξογκώματα.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ενημερωθεί για το ποια από τα συμπτώματα είναι προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου.

Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν επίσης για το αν γνώριζαν ή υπέθεταν την αιτία των συμπτωμάτων που ένοιωθαν, για το αν έκριναν πως είναι σοβαρά και για το αν είχαν επισκεφθεί γιατρό, εξαιτίας των συμπτωμάτων τους.

Από τις απαντήσεις τους εξήχθη το συμπέρασμα ότι μόλις το 2% των ερωτηθέντων, θεώρησε τα σημάδια αυτά ως προειδοποιητικά για καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One – αποκάλυψαν ότι το 53% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου κατά τους τελευταίους 3 μήνες.

Τα πιο συχνά προειδοποιητικά συμπτώματα του καρκίνου που αναφέρθηκαν ήταν επίμονος βήχας και επίμονη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, ενώ η ανεξήγητη απώλεια βάρους και τα προβλήματα κατάποσης ήταν λιγότερο συχνά.

Ωστόσο, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι από τους ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι βίωσαν τα προειδοποιητικά συμπτώματα του καρκίνου, μόλις το 2% θεώρησε ότι ο καρκίνος μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό, όπως ανέφερε η δρ Whitaker ήταν πως ακόμα και οι συμμετέχοντες που ανέφεραν τα πιο εμφανή σημάδια καρκίνου, όπως οι ανεξήγητοι όγκοι ή οι αλλαγές στην εμφάνιση μιας ελιάς, δεν θεωρούσαν ότι σχετίζονται με καρκίνο.

«Ακόμα κι όταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά, δεν είχαν την τάση να σκέφτονται ότι μπορεί να πρόκειται για καρκίνο», πρόσθεσε η δρ Whitaker.

«Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι και διστακτικοί να αναφέρουν τον καρκίνο, επειδή συνήθως σκεφτόμαστε ότι ο καρκίνος δεν θα συμβεί σε εμάς και πως άλλες αιτίες είναι περισσότερο πιθανές», επισήμανε.

Μία θετική εξέλιξη ήταν πως οι ερωτηθέντες που έκριναν ότι τα προειδοποιητικά συμπτώματά τους ήταν πιο σοβαρά, από τα συμπτώματα που δεν συνδέονται με τον καρκίνο, όπως είναι η κόπωση, η δύσπνοια και ο πόνος στο λαιμό, επισκέφτηκαν το γιατρό τους σε ποσοστό 59%.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως η πλειοψηφία των ανθρώπων απορρίπτουν τα σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρά προειδοποιητικά συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο, αλλά κάποιοι έχουν, όπως έχουν και άλλες ασθένειες και θα μπορούσαν να επωφεληθούν αν το ανακαλύψουν εγκαίρως. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα συμπτώματα αυτά να ελέγχονται προτού περάσει πολύς καιρός. Αλλά οι άνθρωποι συνήθως καθυστερούν να δουν το γιατρό, αν δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να είναι μια πιθανή αιτία των συμπτωμάτων τους», λέει η δρ Whitaker.

«Οι περισσότεροι καρκίνοι ανακαλύπτονται τυχαία όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο γιατρό τους για εξετάσεις και η μελέτη δείχνει πως οι ευκαιρίες που έχουν για πρώιμη διάγνωση, έχουν χαθεί. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βρούμε νέους τρόπους ενθάρρυνσης των ατόμων με ανησυχητικά συμπτώματα να εξετάζουν τον καρκίνο ως μία πιθανή αιτία των συμπτωμάτων τους και να σπεύσουν στο γιατρό», λέει από την πλευρά της η Sara Hiom, διευθύντρια στο τμήμα έγκαιρης διάγνωσης στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Μερικά στοιχεία για τον καρκίνο

• Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% σε παγκόσμιο επίπεδο

• Η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκάλεσε 1.590.000 θανάτους παγκοσμίως το 2012 που έλαβε χώρα η μελέτη

• Περισσότερο από το 60% του συνόλου των νέων ετήσιων κρουσμάτων καρκίνου στον κόσμο συμβαίνουν στην Αφρική, την Ασία και την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.

Related Posts

Comments are closed.

« »