MENU

Μήπως σας παχαίνουν οι υγιείς για την καρδιά τροφές;

1 Φεβρουαρίου 2019 • Διατροφή

Αν ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή έχετε βρει τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγετε τις καρδιακές παθήσεις, τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι υγιεινές τροφές δεν μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες;

Εχετε σίγουρα ακούσει ότι υπάρχουν τροφές που πρέπει να φάτε οπωσδήποτε αν θέλετε να προστατέψετε την καρδιά σας. Ομως, υπάρχει πάντα ένα «αλλά» και θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις ποσότητες που τρώτε γιατί ακόμα και μερικές κορυφαίες για την καρδιά τροφές μπορούν να σας κάνουν να πάρετε κιλά.

Ποιες είναι αυτές;

Mixed Nuts

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι ψήγματα χρυσού σε ό,τι αφορά τις φυτικές ίνες και τη γεύση. Είναι επίσης ο τέλειος συνδυασμός της πρωτεΐνης που οικοδομεί τους μύες και παρέχει ταυτόχρονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έτσι ώστε να σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να πεινάτε.

Ωστόσο, τα ίδια θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν υπέρ σας, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν εναντίον σας. Η υγιής περιεκτικότητα σε λίπος που έχουν οι ξηροί καρποί, μπορεί να σας κάνει να ξεπεράσετε όλα τα συνιστώμενα γραμμάρια λίπους που απαιτούνται στην ημερήσια πρόσληψή σας αν δεν προσέξετε. Μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει πως όσο περισσότερο είναι το βάρος σας, τόσο περισσότερο θέλετε να τρώτε, γιατί μια μικροβλάβη για παράδειγμα στον εγκέφαλο των παχύσαρκων γυναικών τις εμποδίσει να αντιληφθούν πότε έχουν χορτάσει. Αν λοιπόν η απώλεια βάρους είναι ο δικός σας στόχος, τότε μην φάτε περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς και να μην  ξεπεράσουν συνολικά τους 30.

Τα παραπάνω ισχύουν κυρίως για τα φιστίκια αλλά θα μπορούσε να πει κανείς κάτι ανάλογο και για τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης υγιή για την καρδιά και έχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών Ε και Β, καθώς και μαγνήσιο που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αλλά το λίπος είναι λίπος. Ετσι, αν παραμείνετε στο τυπικό μέγεθος μερίδας που είναι 22 αμύγδαλα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα θα έχετε μια πιο υγιή καρδιά χωρίς να σαμποτάρετε την απώλεια βάρους.

avocado

Αβοκάντο

Αυτό το κρεμώδες φρούτο περιέχει 15 γραμμάρια υγιή για την καρδιά ακόρεστα λιπαρά ανά μερίδα και 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους (κάτι όχι και τόσο υγιεινό). Ενα αβοκάντο έχει περισσότερο από το ένα τρίτο της συνιστώμενης διατροφικής δόσης της βιταμίνης C και ακόμα περισσότερη βιταμίνη Κ. Είναι ό,τι πρέπει για σαλάτες, για να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα ή για ένα σάντουιτς με λαχανικά, χόρτα και φρέσκα βότανα. Δεδομένου, όμως, ότι μισό αβοκάντο έχει τον επιβλητικό αριθμό των 160 θερμίδων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε σε μερικές φέτες αβοκάντο (περίπου το ένα τέταρτο του φρούτου) για να αποτρέψετε την πιθανότητα εκτός από καλό για την καρδιά σας να προσθέσετε και βάρος στο σώμα σας.

canned

Κονσέρβες ψαριών

Ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι εξαιρετικές πηγές των ωμέγα-3 λπαρών οξέων ακόμα και σε κονσέρβα. Τα μαλακά βρώσιμα οστά των ψαριών αυτών στις κονσέρβες είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου. Αλλά προσέξτε γιατί ενώ η κονσέρβα είναι πιο βολική περιέχει περισσότερα από 300 mg νατρίου σε σύγκριση με τα 180 mg που περιέχουν άλλες ποικιλίες ψαριών. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου και να μείνετε μακριά από θερμίδες επιλέξτε τόνο σε νερό ή αγοράστε φρέσκο τόνο ή σολομό.

dried-fruit

Αποξηραμένα φρούτα

Προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σας μπορείτε να προστατευθείτε από τις καρδιακές παθήσεις. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και το μεταβολισμό σας, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα σας. Πρέπει να γίνει σκοπός της ζωής σας να τρώτε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Οπότε μπορείτε να αγοράσετε αντί για τα αποξηραμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν ασύλληπτα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά έχουν κατά μέσο όρο 30 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Επιλέξτε λοιπόν φρέσκα φρούτα εποχής που κοστίζουν λιγότερο και έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα κατεψυγμένα ή φρέσκα φρούτα έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη απ’ ό,τι οι αποξηραμένες εκδόσεις τους. Γι’ αυτό θεωρείστε τα αποξηραμένα φρούτα μια υγιεινή απόλαυση, αλλά όχι ένα καθημερινό σνακ.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »