MENU

H Μεσόγειος «χάνει το τρένο» της μεσογειακής διατροφής

21 Αυγούστου 2014 • Διατροφή

Για δεκαετίες οι ειδικοί της υγείας εξήραν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Εχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου και της άνοιας.

Προστατεύει επίσης από πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και συχνά βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων με τους καλύτερους τύπους διατροφής που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να έχει καλή υγεία γενικότερα.

Αλλά στις μέρες μας, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η «μεσογειακή διατροφή» τείνει να γίνει σε μεγάλο βαθμό μια θεωρητική έννοια.

Οι τροφές που καταναλώνονταν παραδοσιακά από τους κατοίκους της Μεσογείου στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη νότια Ιταλία, δεν έχουν πια καμία σχέση με αυτό που αποκαλούμε μεσογειακή διατροφή. Τα άφθονα λαχανικά και φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και σπόροι και φυσικά το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα κοτόπουλα, το γιαούρτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά έχουν περάσει στο περιθώριο και τη θέση τους έχουν πάρει το άφθονο κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Η μεσογειακή διατροφή σε παρακμή

Δυστυχώς, οι σύγχρονες κοινωνίες της Μεσογείου δεν τρώνε πια όπως οι πρόγονοί μας. Εχουμε αφομοιώσει τις συνήθειες δυτικοευρωπαίων και Αμερικανών, αυτές τις ίδιες συνήθειες που συνέβαλαν στην ραγδαία αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι τρώνε ολοένα και περισσότερο fast food και επεξεργασμένα τρόφιμα, κάνουν ολοένα και περισσότερο καθιστική ζωή και ας γνωρίζουμε ότι αυτός ο συνδυασμός είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία.

Και μπορεί τα ποσοστά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη να υστερούν σε σχέση με τους αριθμούς στις ΗΠΑ, ωστόσο βρίσκονται σε διαρκή άνοδο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό. Στη Δυτική Ευρώπη ως σύνολο εκτιμάται πως το 61% των ενήλικων ανδρών και το 48% των ενήλικων γυναικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με το 71% των ανδρών και το 62% των γυναικών στις ΗΠΑ.

Ομως, η Ελλάδα, που είναι μία από τις εμβληματικές μεσογειακές χώρες, έχει σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανδρικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας μαζί με την Ιταλία έχουν μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών απ’ ό,τι έχουν οι ΗΠΑ!

Λαμβάνοντας υπόψιν τη δραματική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες της Ευρώπης, δεν είναι πια περίεργο που έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση σχετικά με το τι συνιστά μια υγιή μεσογειακού στιλ διατροφή. Δεν είναι σίγουρα μια διατροφή με πίτσες φορτωμένες με τυρί με πολλά λιπαρά, ούτε με κέικ, παγωτά και γλυκά, παρόλο που είναι γεγονός ότι αυτές οι τροφές συνδέονται συχνά με τη μεσογειακή γωνιά της Ευρώπης.

Ακολουθήστε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή

Στην πραγματικότητα ο ορισμός που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για τη μεσογειακή διατροφή δεν διαφέρει πολύ από τις τρέχουσες γενικές συστάσεις για μια συνολική υγιεινή διατροφή. Μπορεί να μην είναι τελείως ιστορικά ακριβής ή μπορεί να μην αντιπροσωπεύει όλες τις μεσογειακές χώρες και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες της περιοχής, όμως είναι το στυλ διατροφής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μια σειρά από καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα κύρια στοιχεία της που πρέπει όλοι να ακολουθούν:

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά. Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά και φρούτα σε κάθε γεύμα και προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα που περιλαμβάνουν φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους για την πρωτεΐνη.

Μην παρακάμπτετε το λίπος, απλά φροντίστε να επιλέγετε υγιεινές πηγές λίπους. Το ελαιόλαδο και τα φυτικά έλαια για το μαγείρεμα, μαζί με τους ξηρούς καρπούς και σπόρους είναι εξαιρετικές πηγές «καλού» λίπους.

Τρώτε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μπορείτε, επίσης, να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μέτριες ποσότητες γαλακτομικών προϊόντων (1 έως 2 μερίδες την ημέρα), κοτόπουλο και πουλερικά (μερικές φορές την εβδομάδα) και αυγά (μέχρι 5 την εβδομάδα).

Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα με τα ολικής αλέσως. Αντικαταστήστε την πλειοψηφία των επεξεργασμένων δημητριακών με ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, το πλιγούρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι.

Απολαύστε το κρασί αν το επιθυμείτε, αλλά με μέτρο. Το κρασί κάνει καλό αρκεί να μένετε στο ένα ποτηράκι την ημέρα αν είστε γυναίκα και στα δύο αν είστε άνδρας.

Περιορίστε το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά. Επιλέξτε για σνακ ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι και απορρίψτε τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης:

10+1 λόγοι για να αγαπήσετε τη μεσογειακή δίαιτα

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »