MENU

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη: Κατανοήστε τους κινδύνους

8 Οκτωβρίου 2015 • Γυναίκα

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη είναι δύο έννοιες που δεν πηγαίνουν μαζί. Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας για να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας να κόψετε το κάπνισμα για τα καλά.

Ξεκινήστε παίρνοντας απαντήσεις σχετικά με τις πιο συχνές ερωτήσεις ως προς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μήπως το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα;

Iσως γνωρίζετε τους γενικούς κινδύνους του καπνίσματος -από τα δύσοσμα ρούχα και τις ρυτίδες έως τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν καπνίζετε και είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, έχετε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να σταματήσετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να δυσκολέψει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο έκτοπης  κύησης -όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μια σάλπιγγα.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει ένα μωρό κατά την εγκυμοσύνη;

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει ένα μωρό σε μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο περιορίζει την χορήγηση οξυγόνου αλλά και θρεπτικών ουσιών. Η έκθεση σε νικοτίνη αυξάνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό του μωρού και μειώνει τις κινήσεις της αναπνοής του εμβρύου.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με άλλα προβλήματα όπως:

* Κολπική αιμορραγία

* Προβλήματα με τον πλακούντα, όπως όταν ο πλακούντας μερικώς ή εντελώς καλύπτει τον τράχηλο (πρόδρομος πλακούντας) ή όταν ο πλακούντας διαχωρίζεται από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό (αποκόλληση του πλακούντα)

* Χαμηλό βάρος γέννησης

* Πρόωρη ρήξη των μεμβρανών -όταν η μεμβράνη που είναι γεμάτη με υγρό που περιβάλλει και προστατεύει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αμνιακός σάκος) έχει διαρροή ή σπάει πριν από τον τοκετό και πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

* Πρόωρο τοκετό

* Γενετικά προβλήματα που αφορούν την καρδιά, τα άκρα, το κρανίο, τους μύες και άλλους τομείς

* Απώλεια της εγκυμοσύνης

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να επηρεάσει ένα μωρό και μετά τη γέννησή του προκαλώντας του:

* Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)

* Κολικό

* Aσθμα

* Λοιμώξεις του αναπνευστικού

* Παιδική παχυσαρκία

Eρευνες δείχνουν επίσης ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ανάπτυξη, τη συμπεριφορά ενός παιδιού και την ικανότητά του να μαθαίνει. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει ακόμα και τη γονιμότητα ενός παιδιού.

Πώς η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του μωρού σας. Οι γυναίκες που δεν καπνίζουν αλλά εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών ή γέννησης ενός μωρού που θα έχει εκ γενετής ανωμαλίες ή χαμηλό βάρος γέννησης.

Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη να περιορίσει τους κινδύνους για την υγεία του μωρού;

Απολύτως. Εάν καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε στο μωρό σας ένα υγιές ξεκίνημα. Αν σταματήσετε το κάπνισμα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο να έχετε ένα μικρό σωματικό βάρος γέννησης, σε σχέση με το παιδί μιας γυναίκας που δεν καπνίζει. Η διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολής, θανάτου του βρέφους και άλλες επιπλοκές.

Η μείωση ακόμα και του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η πλήρης διακοπή του καπνίσματος θα έχει μεγαλύτερο όφελος στην υγεία σας και την υγεία του μωρού σας.

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι χωρίς τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής. Ξεκινήστε κάνοντας μια συζήτηση με το γιατρό σας και στη συνέχεια εξετάστε αυτές τις πρακτικές συμβουλές:

* Κάντε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα.

* Απαλλαγείτε από οποιαδήποτε υλικά καπνίσματος, στο σπίτι, στην εργασία, στις τσάντες σας και στο αυτοκίνητο.

* Αποφύγετε καταστάσεις που σας κάνουν να θέλετε να καπνίζετε.

* Περάστε χρόνο με ανθρώπους που δεν καπνίζουν και επισκεφθείτε χώρους όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

* Με την άδεια του γιατρού σας, χρησιμοποιήστε τη φυσική άσκηση για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στέρησης.

* Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον με τον οποίον μπορείτε να μιλήσετε όταν χρειάζεστε στήριξη.

* Θέστε έναν στόχο και προσδιορίστε μια ανταμοιβή για την εκπλήρωσή του. Για παράδειγμα, αν κόψετε το κάπνισμα για ένα χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήστε τα χρήματα που έχετε εξοικονομήσει για να αγοράσετε κάτι για τον εαυτό σας ή για να βάλετε τα χρήματα σε έναν λογαριασμό του μωρού σας.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε προϊόντα διακοπής καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη διακοπή του καπνίσματος, ρωτήστε το γιατρό σας για τα υποκατάστατα της νικοτίνης. Χρησιμοποιώντας κάποιο από αυτά τα προϊόντα για να σταματήσετε το κάπνισμα θα εκθέσετε το μωρό σας σε πολλές από τις βλαβερές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα.

Πολλά από υποκατάστατα αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε επίθεμα νικοτίνης, ελαχιστοποιήστε την έκθεση του μωρού σας στη νικοτίνη με την αφαίρεση του επιθέματος, ενώ έχετε κοιμηθεί. Καθώς τα συμπτώματα στέρησης ξεθωριάζουν, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε σταδιακά να μειώνετε το πόσο συχνά θα χρησιμοποιείτε το επίθεμα ή οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο νικοτίνης.

Αν προτιμάτε μια θεραπεία χωρίς νικοτίνη προκειμένου να κόψετε το κάπνισμα, το αντικαταθλιπτικό βουπροπιόνη θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Μιλήστε με το γιατρό σας για να σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της περίπτωσής σας.

Είναι η υποτροπή μετά τον τοκετό κάτι το συνηθισμένο;

Η εναρμόνιση της ζωής μιας γυναίκας με αυτή ενός νεογέννητου είναι κάτι το αγχωτικό. Το αποτέλεσμα είναι πολλές γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να το ξαναρχίζουν αμέσως μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που υποτροπιάζουν είναι πιο πιθανό να έχουν φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που καπνίζουν και τείνουν να έχουν μικρότερη κοινωνική υποστήριξη. Αν κόψετε το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, να ξέρετε ότι υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής μετά τη γέννηση του μωρού σας. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο.

Να θυμάστε ότι το παθητικό κάπνισμα ενέχει κινδύνους για την υγεία ενός  νεογέννητου, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου άσθματος. Εάν θηλάζετε το μωρό σας, αυτό θα εκτεθεί σε πολλές βλαβερές χημικές ουσίες μέσω του μητρικού γάλακτος. Το κάπνισμα θα μειώσει επίσης την παραγωγή γάλακτος και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να θηλάζετε για όσο χρονικό διάστημα θέλετε. Εάν καπνίζετε μετά τον τοκετό, μην καπνίζετε κοντά στο μωρό σας ή ενώ θηλάζετε. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε σχέδια για να το κόψετε ξανά.

Η διακοπή του καπνίσματος σπάνια είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία προσπάθειες για να σταματήσετε το κάπνισμα για τα καλά. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει και όλη η οικογένεια σας θα καρπωθεί τα οφέλη.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »