MENU
jojoba_oil

Jojoba: Eνα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες

1 Μαρτίου 2016 • Βιταμίνες - Αντιοξειδωτικά

Το Jojoba (Simmodsia chinensis η λατινική ονομασία του) είναι ένας πολυετής ξυλώδης θάμνος που καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της ερήμου, στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το βορειοδυτικό Μεξικό.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν από παλιά το λάδι jojoba, για να θεραπεύσουν τις πληγές και τα τραύματα. Σήμερα το έλαιο jojoba χρησιμοποιείται ακόμα πιο συχνά για λόγους αισθητικής, ιδίως για τη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Τo έλαιο jojoba βοηθά στην επούλωση του δέρματος με πολλούς τρόπους. Εχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αποθαρρύνει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων και μυκήτων που προσβάλλουν το δέρμα. Επιπλέον, η χημική σύνθεση του jojoba, μοιάζει πολύ με εκείνη του φυσικού σμήγματος του δέρματος, γι’ αυτό και απορροφάται εύκολα και σπάνια προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα άτομα.

Το έλαιο του jojoba στην πραγματικότητα αποτελείται από εστέρες υγρού κεριού, είναι δηλαδή ουσιαστικά φυτικό κερί και όχι έλαιο. Το φυσικό σμήγμα του σώματος περιέχει επίσης εστέρες κεριού, οι οποίοι λειτουργούν ως ένα είδος φυσικού ενυδατικού και ως περιβαλλοντικό φράγμα για την προσπασία του δέρματος.

Ωστόσο, η παραγωγή εστέρα κεριού μειώνεται σταθερά με την ηλικία, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται θαμπό και τονίζοντας τις ρυτίδες. Η μειωμένη περιεκτικότητα εστέρα στο δέρμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανάπτυξη συνθηκών όπως η ψωρίαση, η πιτυρίδα και η ροδόχρους ακμή.

Το έλαιο jojoba μπορεί να αποτρέψει την λιπαρότητα του δέρματος. Επειδή η δομή του λαδιού jojoba μοιάζει τόσο πολύ με το φυσικό σμήγμα, μπορεί να ξεγελάσει πραγματικά το δέρμα στο να παράγει λιγότερο φυσικό σμήγμα, σε αντίθεση με τη jojoba που μπορεί να φράξει τους πόρους. Το έλαιο jojoba μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της ακμής, τόσο με τη μείωση της παραγωγής σμήγματος, όσο και προστατεύοντας το δέρμα από τα επιβλαβή βακτήρια.

Το έλαιο jojoba περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και τα μέταλλα πυρίτιο, χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος. Περιέχει επίσης πολύ ιώδιο, από το οποίο ενδεχομένως το jojoba έχει αποκτήσει την ικανότητα να καταπολεμά βακτήρια και μυκητιασικές λοιμώξεις. Εκτός από την ακμή το jojoba έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση πληγών έλκους, για τον επιχείλιο έρπητα, το πόδι του αθλητή και τα κονδυλώματα.

Το jojoba προστίθεται συνήθως στα σαπούνια, τα σαμπουάν και τα καλλυντικά. Το έλαιο jojoba έγινε πολύ σημαντικό για την βιομηχανία των καλλυντικών στη δεκαετία του 1970, όταν η φαλαινοθηρία είχε απαγορευτεί και το λάδι του σπέρματος των φαλαινών δεν ήταν πλέον διαθέσιμο. Σήμερα χιλιάδες τόνοι ελαίου jojoba παράγονται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πλειοψηφία τους πωλείται σε υψηλή τιμή για καλλυντική χρήση.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να αναζητούν άλλες χρήσεις για το jojoba. Το έλαιο jojoba είναι πολύ σταθερό και έχει αποδείξει την ικανότητά του να αντέχει τόσο σε υψηλή πίεση, όσο και σε υψηλή θερμοκρασία.

Το jojoba έχει αφήσει υποσχέσεις και ως εναλλακτική πηγή καυσίμων και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανώτερο από πολλές απόψεις από τα παραδοσιακά καύσιμα ντίζελ. Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέφεραν ότι τα καύσιμα που προέρχονται από έλαιο jojoba, δίνουν πραγματικά λιγότερες εκπομπές και προκαλούν λιγότερη διάβρωση του κινητήρα απ’ ό,τι το πετρέλαιο ντίζελ. Μπορεί κανείς να βρει 100% αγνό έλαιο jojoba σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Για τοπική χρήση μπορείτε να βάλετε λίγο αγνό λάδι jojoba  στις παλάμες σας και να τρίψετε τα χέρια σας απαλά κάνοντας μασάζ στην προσβεβλημένη περιοχή. Διακόψτε τη χρήση, αν παρατηρηθεί κάποια δερματική αντίδραση.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »