MENU
food-addiction

H παρορμητικότητα παράγοντας κινδύνου για εθισμό στο φαγητό

7 Μαΐου 2014 • Διατροφή

Σάς έχει τύχει ποτέ να πείτε στον εαυτό σας ότι θα φάτε μόνο μία χούφτα πατατάκια και να καταλήγετε να τρώτε όλο το σακουλάκι; Σύμφωνα με νέα μελέτη αυτή η παρορμητική συμπεριφορά δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα.

Και ακριβώς επειδή δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης εθισμού για το φαγητό και διάφορες διατροφικές διαταραχές που είναι αποτέλεσμα των κυτταρικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Η έρευνα έχει δείξει πως τα άτομα με διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία είναι σε γενικές γραμμές πιο παρορμητικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Για παράδειγμα είναι πιο πιθανό να βγάλουν κάτι στη φόρα για το οποίο θα μετανιώσουν αργότερα, αλλά όταν το κάνουν δεν σκέφτονται τις συνέπειες και όταν τις σκεφτούν είναι πια αργά, γιατί το έχουν ήδη κάνει. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές εάν η παρορμητικότητα υπήρχε πριν από την δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά ή αν αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμά της.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, προσπάθησαν να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα μετρώντας την αδυναμία άρνησης σε μια παρορμητική αντίδραση χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα που είχαν ακολουθήσει μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη για μία ώρα την ημέρα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν παρορμητικότητα που εξελίχθηκε ραγδαία σε κραιπάλη, δείχνοντας αυξημένη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό και απώλεια ελέγχου, αδυνατώντας να αξιολογήσουν σωστά τις αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με την πρόσληψη ζαχαρούχων τροφίμων. Αντίθετα, εκείνοι οι συμμετέχοντες που ήταν λιγότεροι παρορμητικοί, απέδειξαν την ικανότητά τους να ελέγχουν κατάλληλα την παρορμητική τους συμπεριφορά και δεν παρουσίασαν μη φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά όταν εκτέθηκαν στην διατροφή με τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Οι συμμετέχοντες με την αυξημένη παρόρμηση έδειξαν αυξημένη έκφραση στον εγκέφαλό τους του μεταγραφικού παράγοντα που ονομάζεται Delta-FosB στον επικλινή πυρήνα, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αξιολόγηση ανταμοιβής και παρορμητικής συμπεριφοράς, υποδεικνύοντας μια πιθανή βιολογική συνιστώσα αυτής της συμπεριφοράς.

«Μπορεί η παρορμητικότητα των προγόνων μας να τούς βοήθησε να επιλέξουν τροφές πλούσιες σε θερμίδες που τούς κρατούσαν χορτάτους, όταν υπήρχε έλλειψη τροφής, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν πως στο σημερινό πλούσιο σε θερμίδες περιβάλλον που ζούμε, η παρορμητικότητα προωθεί την παθολογική υπερφαγία», αναφέρει ο δρ Pietro Cottone, συν-διευθυντής του Εργαστηρίου Εξαρτησιογόνων Διαταραχών και αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν, επίσης, πρόσθετες ενδείξεις ότι υπάρχουν παρόμοιοι μηχανισμοί που εμπλέκονται στον εθισμό, τόσο στα ναρκωτικά, όσο και στο φαγητό», καταλήγει ο ερευνητής.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »