MENU
fast-food

To fast food δεν είναι η κύρια αιτία της παιδικής παχυσαρκίας

16 Ιανουαρίου 2014 • Διατροφή

Για πολλά χρόνια η αυξημένη κατανάλωση fast food εθεωρείτο ως ο σημαντικότερος παράγοντας για την ταχεία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Ομως, μια νέα μελέτη ήρθε να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση.

Το fast food είναι απλά ένα υποπροϊόν ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, που αφορά τις δια βίου κακές καθημερινές διατροφικές συνήθειες που προέρχονται από την ίδια την οικογένεια και τα σπίτια των παιδιών, υποστηρίζει η μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση fast food από τα παιδιά είναι ένα μικρό μόνο μέρος ενός πολύ πιο διεισδυτικού διατροφικού προτύπου που έχει ενισχυθεί σε νεαρή ηλικία από τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών. Το σχέδιο περιλαμβάνει λίγα φρούτα και λαχανικά, αλλά χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες μεταποιημένων τροφίμων και σακχαρούχων ποτών. Αυτές οι επιλογές τροφίμων ενισχύονται και με τα μαθητικά γεύματα των σχολείων, αφού στα κυλικεία βρίσκει κανείς ως επί το πλείστον ανθυγιεινά σνακς.

«Αν ψάχνουμε πραγματικά την κινητήρια δύναμη που οδηγεί τα παιδιά στην παχυσαρκία, είναι αυτή. Το fast food είναι μία μόνο συμπεριφορά που προκύπτει απ’ αυτές τις κακές συνήθειες. Επειδή τα παιδιά που τρώνε fast food είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες δεν σημαίνει ότι οι θερμίδες από τα fast food φέρουν το κύριο βάρος της ευθύνης», αναφέρει ο Barry Popkin, καθηγητής Διατροφής στη σχολή Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής μεταξύ 2007-2010. Η διατροφική πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο τα τρόφιμα και τα ποτά είχαν παραχθεί σε εγκαταστάσεις fast food φαγητών ή αλλού, αξιολογήθηκε σε 4.466 παιδιά που ήταν 2 έως 18 ετών. Κατηγοριοποιήθηκαν επίσης ως μη καταναλωτές fast food (50% των παιδιών), ως χαμηλοί καταναλωτές fast food (που κατανάλωναν ποσότητα μικρότερη ή ίση με το 30% των θερμίδων τους, ποσοστό 40% των παιδιών), ή υψηλοί καταναλωτές (κατανάλωναν ποσότητα μεγαλύτερη του 30% των θερμίδων τους, ποσοστό 10% των παιδιών).

Οι ερευνητές στη συνέχεια προσδιόρισαν ποιοι παράγοντες σχετίζονταν με τη διατροφική επάρκεια και τον κίνδυνο για παχυσαρκία.

«Η μελέτη παρουσίασε ισχυρές ενδείξεις ότι η διατροφή των παιδιών πέρα από την κατανάλωση fast food συνδέεται πιο έντονα με την κακή διατροφή και την παχυσαρκία. Ετσι, ενώ η μείωση της πρόσληψης του έτοιμου γρήγορου φαγητού είναι σημαντική, το υπόλοιπο της διατροφής ενός παιδιού δεν πρέπει να αγνοηθεί», τόνισε η Jennifer Poti, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα παιδιά που βασίζουν τη διατροφή τους στο fast food τείνουν να έχουν γονείς που δεν έχουν τα μέσα, την επιθυμία ή το χρόνο να αγοράσουν και να προετοιμάσουν υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι. Αυτή είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της παιδικής παχυσαρκίας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και όχι το fast food, καταλήγουν οι ερευνητές.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »