MENU
bananas

Eχουν οι μπανάνες τόση πολλή ζάχαρη;

22 Νοεμβρίου 2016 • Διατροφή

Είστε εσείς ή η οικογένειά σας λάτρεις της μπανάνας; Η καταφατική απάντηση δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Είναι εύκολο να αγαπάει κανείς τη μπανάνα. Είναι καλυμμένη, αποτελεί το τέλειο σνακ και είναι νόστιμη.

Τι της λείπει για να αρέσει;

Το θέμα βέβαια δεν είναι τι της λείπει. Το ερώτημα ανέκαθεν ήταν τι είναι αυτό που διαθέτει σε περίσσεια. Για χρόνια η γλυκύτητα και ελκυστικότητα της μπανάνας είχε οδηγήσει πολύ κόσμο να πιστεύει πως είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Περισσότερη συνολική ζάχαρη έχει για παράδειγμα το μήλο. Η μπανάνα είναι πλήρως συγκρίσιμη σε υδατάνθρακες με τα άλλα φρούτα.

Παρακάτω μερικοί αριθμοί για να κάνετε συγκρίσεις:

mpanana

Oι μπανάνες και το σάκχαρο στο αίμα

Οι άνθρωποι με διαβήτη ή προδιαβήτη μπορεί να έχουν πάρει οδηγίες από το γιατρό τους να τρώνε μόνο μισή μπανάνα. Ο λόγος είναι ότι οι μπανάνες διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος και επομένως μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας. Μία ιδιαίτερα μικρή μπανάνα έχει 18.5 g υδατάνθρακες, ενώ μια μεγάλη μπανάνα έχει 31 g υδατάνθρακες. Ετσι, οι μπανάνες μπορούν να χωρέσουν σε ένα διαβητικό πρόγραμμα, αρκεί αυτό να προγραμματιστεί αναλόγως.

Αλλα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας

Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνη Β6 και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που εξουδετερώνει την αρτηριακή πίεση που προκαλείται από την επίδραση του νατρίου, ενώ η βιταμίνη Β6 συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, όπως ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών, η γλυκόζη και ο μεταβολισμός του γλυκογόνου, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης.

Ενα άλλο συν; Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα έδειξε πως ένα φυτοθρεπτικό που ονομάζεται πενταντόνη-2 και υπάρχει στις μπανάνες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συμπέρασμα: Ακριβώς όπως και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, οι μπανάνες περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτό, βέβαια, δεν είναι λόγος να καταναλώνετε αποκλειστικά μπανάνες. Αντ’ αυτού καλό είναι να έχετε ως στόχο να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα φρούτα με διαφορετικά χρώματα για να πάρετε το μέγιστο δυνατό όφελος.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »