MENU

Eξι απροσδόκητοι κίνδυνοι στο σεξ

23 Φεβρουαρίου 2018 • Σεξ - Σχέσεις

Το σεξ είναι κάτι πολύ σπουδαίο για την υγεία του ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τον ύπνο και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλά η ίδια η πράξη αυτή καθ’ αυτή έχει, επίσης, τους κινδύνους της. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2010 στη Μεγάλη Βρετανία, διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού έχει τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του σεξ.

Διαβάστε παρακάτω έξι πιθανούς κινδύνους του σεξ και πώς θα τους αποφύγετε:

Κάταγμα πέους

Μπορεί ένα πέος να υποστεί κάταγμα, παρόλο που δεν έχει οστά; Κι όμως μπορεί! Ένα κάταγμα πέους μπορεί να συμβεί όταν το πέος είναι σε στύση και πάρει ξαφνικά κλίση προκαλώντας ρήξη στη μεμβράνη του ινώδη χιτώνα. Αυτή η μεμβράνη περιβάλλει τον πυρήνα του πέους -την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη στύση- και αν διαρραγεί το αίμα διαρρέει έξω από τον περιβάλλοντα ιστό. Οι άνδρες που βιώνουν κάταγμα πέους μπορούν να ακούσουν τον ήχο του ραγίσματος που ακολουθείται από έντονο πόνο, πρήξιμο και μώλωπες του πέους.

Αυτή η βλάβη μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες που συμμετέχουν σε άγριο και έντονο σεξ ή σε ορισμένες περιπτώσεις επιθετικού αυνανισμού. Ωστόσο, ένα κάταγμα πέους μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή το πέος πιεστεί πάνω σε μια στερεή επιφάνεια, όπως το περίνεο (η περιοχή μεταξύ του πρωκτού και του οσχέου στους άνδρες και η περιοχή μεταξύ πρωκτού και αιδοίου στις γυναίκες).

Εάν αντιμετωπίσετε κάταγμα πέους ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει συνήθως ένα κάταγμα με μια φυσική εξέταση και συνήθως συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Εάν το κάταγμα πέους αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και παραμόρφωση.

Κολπικός τραυματισμός

Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές βιώνουν συνήθως έναν κολπικό τραυματισμό, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να κάνουν το σεξ δυσάρεστο ή επώδυνο, αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρά.

Η κολπική ξηρότητα είναι η πιο κοινή αιτία του κολπικού τραυματισμού ή του κολπικού σκισίματος. Εάν βιώνετε κολπική ξηρότητα λόγω ανεπαρκούς διέγερσης, ορμονικών αλλαγών ή άγχους, υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι για να ανακουφίσετε την ξηρότητα.

Χρήση λιπαντικών. Χρησιμοποιείτε λιπαντικό με βάση το νερό για να ανακουφίσετε την ξηρότητα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα εκ των προτέρων γιατί ορισμένα συστατικά όπως η γλυκερίνη και η λιδοκαΐνη μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό ή ενόχληση.

Αλλαγή θέσης. Η καλύτερη θέση για να μειωθεί ο κίνδυνος κολπικού τραυματισμού είναι να βρεθεί η γυναίκα από πάνω.

Μην παραλείπετε τα ερωτικά παιχνίδια. Η συμμετοχή σε ερωτικά παιχνίδια πριν τη σεξουαλική επαφή μπορεί να σας βοηθήσει στη λίπανση, εμποδίζοντας τους τραυματισμούς ή το κολπικό σκίσιμο.

Εάν το σκίσιμο είναι σημαντικό και δεν σταματήσει η αιμορραγία ή υπάρξει μόλυνση θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Ουρολοιμώξεις

Το σεξ είναι μια συχνή αιτία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του σεξ, τα βακτήρια από την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού μπορεί να εισέλθουν στην ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά μιας γυναίκας και να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού με συμπτώματα όπως συχνή και επώδυνη ούρηση, οσφυαλγία και κοιλιακό άλγος.

Αποτρέψτε τις ουρολοιμώξεις που σχετίζονται με το σεξ, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Μην παραλείπετε να ουρείτε πριν αλλά και μετά το σεξ. Αυτό καθαρίζει την ουρήθρα από τα βακτήρια και ανακουφίζει από την πίεση της ουροδόχου κύστης. Βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε την κύστη σας κάθε φορά που επισκέπτεστε την τουαλέτα.

Πλένετε τα χέρια σας. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το σεξ και μετά την επαφή με τον πρωκτό.

Πίνετε πολλά υγρά. Η πρόσληψη υγρών, κυρίως νερού, μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε από τυχόν βακτήρια, καθώς αραιώνει τα ούρα σας και προωθεί τη συχνή ούρηση.

Σεξουαλικός πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τη σεξουαλική δραστηριότητα, συνήθως δεν είναι λόγος ανησυχίας, όμως μερικές φορές μπορεί να σημαίνουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, όγκο στον εγκέφαλο ή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι συμβαίνουν σε άνδρες και γυναίκες συνήθως πριν ή κατά τη διάρκεια του οργασμού ή αμέσως μετά το σεξ. Τον πονοκέφαλο μπορεί να τον αισθανθεί κανείς σαν έναν ξαφνικό πόνο ή σαν έναν απαλό πόνο που σταδιακά μεγαλώνει όσο το σεξ εντείνεται.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν είναι η πρώτη φορά που βιώνετε αυτό το είδος πονοκεφάλου ή αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως η δυσκαμψία του αυχένα, ο εμετός, η σύγχυση ή κάποια προβλήματα συντονισμού.

Εμφραγμα

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα τριπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ένα άτομο, λίγες ώρες μετά το σεξ, ειδικά αν το άτομο αυτό δεν είναι πολύ δραστήριο, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2011 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Ωστόσο, παρόλο που το σεξ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή σε άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργά, εντούτοις αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής:

• O πόνος στο στήθος που διαρκεί λίγα λεπτά ή φεύγει και στη συνέχεια επιστρέφει. Η σοβαρότητα του πόνου ποικίλλει και μπορεί να τον αισθανθεί κανείς ή σαν σοβαρή πίεση ή σφίξιμο ή σε ολόκληρη την θωρακική κοιλότητα.

•  Η δύσπνοια που εμφανίζεται ταυτόχρονα με τον πόνο ή πριν από την έναρξη του πόνου.

•  Οι ακανόνιστοι ή αυξημένοι καρδιακοί παλμοί.

•  Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, πόνο στην πλάτη ή στο στομάχι και ζαλάδα.

Εγκεφαλικό

Το σεξ σπάνια θα προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, εκτός αν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου όπως μία μικρή καρδιακή ανωμαλία που ονομάζεται ανοικτό ωοειδές τρήμα (PFO). Συνήθως το ανοικτό ωοειδές τρήμα δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές, αλλά το εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να συμβεί σε άτομα με τη συγκεκριμένη ανωμαλία. Η σχέση ανάμεσα στο PFO και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ακόμα ασαφές και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με μελέτες, λιγότερο από το 1% των ατόμων με PFO έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Related Posts

Comments are closed.

« »