MENU

Eρευνητές ανακάλυψαν τις 10 βασικές κατηγορίες οσμών

19 Σεπτεμβρίου 2013 • Υγεία, Ωτορινολαρυγγολογία

Οι γεύσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε πέντε είδη, αλλά πόσες είναι οι αντίστοιχες κατηγορίες των οσμών που μπορούμε να μυρίσουμε; Οι ερευνητές ανακάλυψαν και ταξινόμησαν με τη βοήθεια των μαθηματικών 10 κατηγορίες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, οι ερευνητές κατάφεραν χρησιμοποιώντας προηγμένες στατιστικές τεχνικές να αναπτύξουν μια προσέγγιση για τη συστηματική περιγραφή των οσμών.

Δουλεύοντας με ένα τυποποιημένο σύνολο δεδομένων, από τον «Ατλαντα του Χαρακτηριστικού Προφίλ των Οσμών», που είχε δημιουργήσει το 1985 ο χημικός Andrew Dravniek, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, το Κολέγιο Bates και το Εθνικό Εργαστήριo Οak Ridge εφάρμοσαν μια μαθηματική μέθοδο για να απλοποιήσουν τις οσφρητικές πληροφορίες σε συνεκτικές κατηγορίες, με τρόπο παρόμοιο μ’ αυτόν που συμπιέζεται ένα ψηφιακό αρχείο ήχου ή εικόνας, για να μειωθεί το μέγεθός του, χωρίς να αλλοιωθεί ή να τεθεί σε κίνδυνο η ποιότητά του.

Η ομάδα προσδιόρισε 10 βασικές κατηγορίες οσμής: εύοσμη, ξυλώδης/ρητινώδης, φρουτώδης, χημική, μέντας, γλυκιά, ποκ κορν, λεμονιού, καθώς και δύο είδη αποκρουστικών οσμών, την πικάντικη και την οσμή της αποσύνθεσης.

Αισθήσεις όπως η ακοή και η όραση μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης με όρους που οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν επειδή είναι συνδεδεμένες με μετρήσιμα φυσικά φαινόμενα. Αλλά η αίσθηση της όσφρησης, δεν είχε δανειστεί μέχρι σήμερα μια τέτοια συστηματική κατανόηση του πώς αντιλαμβανόμαστε τις μυρωδιές και πώς αυτές σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα.

«Είναι ένα ανοικτό ερώτημα πόσοι βασικοί τύποι των ιδιοτήτων της οσμής υπάρχουν. Και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την “αδερφή” αίσθηση, τη γεύση, όπου υπάρχουν πέντε βασικές ιδιότητες», αναφέρει ο Jason Castro, ερευνητής από το Κολέγιο Bates στο Μέιν.

Στις μελέτες, που συνεχίζονται οι ερευνητές πλησιάζουν το πρόβλημα από την άλλη κατεύθυνση, εφαρμόζοντας την τρέχουσα έρευνα πάνω στην τράπεζα των χημικών δομών, προκειμένου να προβλέψουν πώς μυρίζει μια συγκεκριμένη χημική ουσία.

«Αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα με ακρίβεια. Και προφανώς οι εταιρείες αρωμάτων και γεύσεων ενδιαφέρονται πραγματικά για το αποτέλεσμα. Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι ο κόσμος των οσμών είναι καλά δομημένος και μπορεί να οργανωθεί σε βασικές κατηγορίες», καταλήγει ο Κάστρο.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »