MENU

Eίναι επικίνδυνο να στέκεται κανείς μπροστά από αναμμένο φούρνο μικροκυμάτων;

1 Οκτωβρίου 2018 • Ρωτάτε - απαντάμε

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως το να σταθεί κανείς μπροστά από ένα φούρνο μικροκυμάτων που βρίσκεται σε λειτουργία είναι επιβλαβές, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Τι όμως ισχύει πραγματικά; Γιατί είναι βέβαιο ότι κανείς δεν  θέλει να παίζει με την υγεία του.

Τα μικροκύματα είναι μια μορφή ακτινοβολίας με αρκετά χαμηλή συχνότητα και αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν επηρεάζουν το σώμα, η επίδρασή τους θα είναι λιγότερο επικίνδυνη απ’ ό,τι υψηλότερης συχνότητας ακτινοβολία.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα διαφωνία σχετικά με το αν μπορεί αυτή η ακτινοβολία να επηρεάσει τον άνθρωπο, παρόλο που οι πόρτες των φούρνων μικροκυμάτων είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν την ακτινοβολία στο εσωτερικό.

Τα μικροκύματα θα μπορούσαν να διαρρεύσουν από το φούρνο από τα κενά που υπάρχουν κοντά στην πόρτα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το φούρνο μικροκυμάτων καθαρό, γιατί οι βρώμικοι φούρνοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαρροή απ’ ό,τι οι καθαροί. Το μάνταλο της πόρτας είναι απολύτως απαραίτητο για να σφραγίσει το φούρνο όταν κλείνει η πόρτα. Γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε ποτέ έναν φούρνο μικροκυμάτων με ελαττωματική πόρτα.

Το υλικό επένδυσης της πόρτας βοηθά επίσης να κρατηθούν στο εσωτερικό τα επιβλαβή μικροκύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν εφευρέθηκαν και πρωτοδοκιμάστηκαν οι φούρνοι μικροκυμάτων οι ερευνητές κατέστρεψαν τα νεφρά τους, επειδή δοκίμαζαν τους φούρνους χωρίς τις πόρτες, ή με τις πόρτες ανοιχτές. Οι μικρές ποσότητες των μικροκυμάτων μπορεί να διαρρεύσουν μέσα από τις ρωγμές στο άνοιγμα της πόρτας, οπότε θα μπορούσαν να φτάσουν σε εσάς, αν στέκεστε μπροστά από το φούρνο, όταν αυτός είναι σε λειτουργία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι μικρή, είναι επιβλαβές να στέκεται κανείς μπροστά από το φούρνο των μικροκυμάτων, την ώρα που μαγειρεύεται το φαγητό. Οι μελέτες δεν έχουν, ωστόσο, καταφέρει να αποδείξουν ότι αυτό ισχύει. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα είναι υψηλότερη από εκείνη που παράγει ένας φούρνος μικροκυμάτων και κάποιοι ερευνητές σημειώνουν πως και η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο, όμως τίποτα ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά.

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από ακτίνες Χ και ακτίνες Γ, ονομάζεται ιονισμένη  ακτινοβολία, ενώ εκείνη που παράγεται από τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα ονομάζεται μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η μεταξύ τους διαφορά έγκειται στις διαφορετικές συχνότητες ακτινοβολίας ή στο ποσό των δονήσεων που παράγουν ανά δευτερόλεπτο. Η υψηλότερη συχνότητα, η ιονισμένη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε κάποιες περιπτώσεις. Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν μία χαμηλής συχνότητας μη-ιονίζουσα μορφή ακτινοβολίας, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το εάν είναι απολύτως ασφαλές να σταθεί κανείς μπροστά σε αναμμένο φούρνο μικροκυμάτων.

Μέχρις ότου… λυθεί η διαφωνία, ωστόσο, καλό θα είναι να το αποφύγετε.

Related Posts

2 Responses to Eίναι επικίνδυνο να στέκεται κανείς μπροστά από αναμμένο φούρνο μικροκυμάτων;

  1. Ο/Η Μπάμπης Παπαλουκάς λέει:

    Υπάρχουν δύο τύποι των φούρνων μικροκυμάτων (τουλάχιστον στο παρελθόν). Για το φούρνο μικροκυμάτων στο σπίτι σου, μπορείς να βάλεις μέσα το κινητό σου να κλείσεις την πόρτα και να το καλέσεις, αν κτυπήσει το στέλνεις άμεσα, κατά την άποψή μου, για ανακύκλωση αφού βγάλεις από μέσα το κινητό σου, ιδιαίτερα αν γίνεται χρήση από παιδιά. Πριν αγοράσεις νέο, προφανώς θα πρέπει, επίσης κατά την γνώμη μου, να κάνεις το τεστ.

  2. Ο/Η Μπάμπης Παπαλουκάς λέει:

    Επειδή το θέμα είναι ενδιαφέρον και ίσως δημιουργηθεί παραπλάνηση στον αναγνώστη, στο θέμα της ασφάλειας του με το τεστ, το οποίο θεωρώ σημαντικό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει (εφόσον αποδέχεται το τεστ) κινητό τηλέφωνο παλιάς τεχνολογίας (όχι αφής και μεταγενέστερα) είτε και το ασύρματο σταθερό παλιάς τεχνολογίας. Το γιατί συμβαίνουν τα αναφερόμενα θεωρώ ότι και ο μη επαΐων αναγνώστης είναι δυνατόν να αντιληφθεί το πρόβλημα. Φυσικά υπάρχει επιστημονική εξήγηση αλλά θεωρώ δεν είναι ο χώρος κατάλληλος να γίνει επεξήγηση περί του μήκους κύματος, συχνότητος κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »