MENU

Eίναι επικίνδυνες οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες;

1 Μαΐου 2014 • Διατροφή, Ρωτάτε - απαντάμε

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι γεωργικά προϊόντα που έχει παραποιηθεί το DNA τους, προκειμένου να τούς προσδώσει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως η αντοχή στις ασθένειες, τα παράσιτα και τα ζιζανιοκτόνα.

Οι καλλιέργειες τροφίμων θα μπορούσαν, επίσης, να κατασκευαστούν για να έχουν άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως η ταχύτερη ωρίμανση ή η αύξηση των θρεπτικών τους συστατικών.

Η γενετική τροποποίηση των τροφίμων είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές, ενώ άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Σρι Λάνκα και η Αλγερία έχουν απαγορεύσει εντελώς την εισαγωγή και την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Παραδοσιακά, η αναπαραγωγή των καλλιεργειών των τροφίμων περιλαμβάνει την επιλογή φυτών με καλά χαρακτηριστικά, όπως βελτιωμένη γεύση, απόδοση και ανθεκτικότητα στις ασθένειες και την αναπαραγωγή τους, προκειμένου να δημιουργηθούν ποικιλίες με αυτές τις προδιαγραφές. Οταν οι καλλιέργειες είναι γενετικά τροποποιημένες, τα γονίδια από τον έναν οργανισμό εισάγονται σε άλλο οργανισμό με τη χρήση βιοτεχνολογικών μεθόδων. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι μπορεί να γίνει ανθεκτικό σε ορισμένα έντομα με την εισαγωγή γονιδίων από ένα εδαφογενές βακτήριο που είναι τοξικό γι’ αυτά τα έντομα. Τα γονίδια μπορούν επίσης να τροποποιηθούν για να προκληθεί η καταστολή τους.

Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας ισχυρίζονται ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θα αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων και θα προστατεύσουν τον κόσμο από μια παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Ισχυρίζονται ότι οι καλλιέργειες αυτές μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, επειδή δεν χρειάζεται να ψεκάζονται για έντομα, ασθένειες και επιβλαβή ζιζάνια. Ισχυρίζονται, επίσης, πως δεν μπορεί απλά να αυξηθεί η απόδοση των καλλιεργειών των τροφίμων, αλλά παράλληλα μπορούν να ενισχυθούν οι θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων, καθώς και η γεύση και η ποιότητά τους.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι αγρότες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα άγνωστες συνέπειες για τους ανθρώπους, τη γεωργία και την παγκόσμια οικολογία από αυτές τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Οι πολέμιοί τους επισημαίνουν ότι  υπάρχει αφθονία τροφίμων στον κόσμο και η πείνα προκαλείται από πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις. Μερικά ζιζάνια και άλλα παράσιτα γίνονται ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα και απαιτούν αυξημένη χρήση τους, ενώ η γύρη από τα τροποποιημένα φυτά μπορεί να μολύνει τις φυσικές καλλιέργειες τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα μπορούσαν να αναπτύξουν πρωτεΐνες που προκαλούν νέες αλλεργίες τροφίμων και  ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Η αγροτική βιοποικιλότητα απειλείται μέσω της αυξημένης χρήσης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, που αυξάνει την πιθανότητα καλλιεργειών που δεν μπορούν να αντισταθούν στις ασθένειες και τα παράσιτα.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είχε αναφέρει το 2009 ότι το 88% του βαμβακιού, το 91% της σόγιας και το 85% του καλαμποκιού που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένα. Οι εταιρείες που παράγουν αυτούς τους σπόρους έχουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους, ελέγχουν το 75% όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ…

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »