MENU

Mια διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανευρύσματος

14 Σεπτεμβρίου 2013 • Παθολογία, Υγεία

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, σύμφωνα με μια μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια διάταση στο τοίχωμα του τμήματος της αορτής που περνάει μέσα από την κοιλιά. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και είναι αυτή που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς όλα τα σημεία του σώματος. Αν επέλθει ρήξη ανευρύσματος, τότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος θανάτου από αιμορραγία. Ενα υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει την κατάσταση.

Σε μια τεράστια μελέτη που έγινε στη Σουηδία, στη διάρκεια της οποίας οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, ηλικίας από 46 έως 84 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια, 1.100 απ’ αυτούς παρουσίασαν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, ενώ 222 απ’ αυτούς, είχαν ρήξη ανευρύσματος.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες φρούτων την ημέρα (χωρίς να υπολογίζεται ο χυμός), είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ανεύρυσμα και 43% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν ρήξη ανευρύσματος απ’ αυτούς που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα φρούτων την ημέρα.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτή την κατάσταση και 39% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ρήξη ανευρύσματος από εκείνους που δεν έτρωγαν κανένα φρούτο, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Circulation.

«Η υψηλή κατανάλωση φρούτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών αγγειακών παθήσεων, καθώς η μελέτη μας δείχνει ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής είναι μεταξύ των ευεργετημάτων», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Οtto Stackelberg, της Διατροφικής Μονάδας Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών στα φρούτα μπορεί να προστατέψουν από το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, μειώνοντας τη φλεγμονή, σύμφωνα με τους ερευνητές που βρήκαν παράλληλα πως δεν συμβαίνει το ίδιο με τα λαχανικά. Η κατανάλωση λαχανικών παρόλο που είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά δεν μειώνει τον κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Κι αυτό γιατί τα λαχανικά παρουσιάζουν έλλειψη ορισμένων τύπων αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα φρούτα, όπως τόνισαν.

Τα λαχανικά, βέβαια, παραμένουν σημαντικά για την υγεία, καθώς άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής πίεσης του αίματος και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »