MENU
lavender

Η αρωματική λεβάντα με τις χίλιες και μία χρήσεις

19 Σεπτεμβρίου 2017 • Βιταμίνες - Αντιοξειδωτικά

Η λεβάντα ή Lavandula, είναι ένα βότανο της οικογένειας της μέντας, που κατά κύριο λόγο  χρησιμοποιείται για το άρωμά της, στον κήπο και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αλλά βρίσκει χώρο και στη μαγειρική.

Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη lavare, που σημαίνει «να πλύνετε».  Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το φυτό για να αρωματίζουν τα λουτρά τους, ενώ ανακάλυψαν και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Από εκεί εισήχθη στη Μεγάλη Βρετανία και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό το φυτό μεγαλώνει σε ύψος από 30 έως 90 εκατοστά. Εχει λουλούδια σε μπλε-λιλά χρώμα που ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρύ (αφράτο) έδαφος και με άφθονο ήλιο και μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί. Για να αποξηρανθεί, πρέπει να συλλεχθούν τα μπουμπούκια σχεδόν ευθύς μόλις ανοίξουν και να απλωθούν σε έναν σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο.

Πολλές είναι οι θεραπευτικές της χρήσεις για διάφορες καταστάσεις υγείας. Η λεβάντα μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία και είναι κατάλληλη για να ηρεμήσει τα νεύρα μια δύσκολη ημέρα, αν πιείτε ένα ρόφημα φτιαγμένο από άνθη λεβάντας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή γιατί σε μεγάλες ποσότητες η λεβάντα μπορεί να αποδειχθεί τοξική.

Το αρωματικό αυτό βότανο ανακουφίζει επίσης από τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας και της ιγμορίτιδας, ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα και στην δερματολογία, αφού το έλαιό της έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την επούλωση των πληγών, όπως επίσης και κατά του κνησμού, της κοκκινίλας και του πρηξίματος, όπως για παράδειγμα από τσίμπημα κουνουπιών. Εχει, επίσης, αποδειχθεί αποτελεσματική και για τον πονόδοντο χάρη στις αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες, όπως επίσης και για την πιτυρίδα σε ένα μείγμα ελαίου λεβάντας, ελαιόλαδου και αμυγδαλέλαιου με τα οποία γίνεται μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Η λεβάντα χρησιμοποιείται χαρακτηριστικά στην κουζίνα της Προβηγκίας και περιλαμβάνεται ως ένα από τα συστατικά του Herbes de Provence μαζί με μαντζουράνα, δεντρολίβανο, εστραγκόν, θυμάρι και μερικές φορές μάραθο. Καινοτόμοι μάγειροι έχουν πρόσφατα επεκτείνει την εμβέλεια του συγκεκριμένου βοτάνου στην κουζίνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφορετικά είδη επιδορπίων και άλλων γλυκών ειδών, συμπεριλαμβανομένων του ζελέ, της λεμονάδας, της κρέμας καραμελέ, του παγωτού και των μπισκότων. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά πιάτα, καθώς και σε σάλτσα σαλάτας, σε τάρτες, κατσικίσιο τυρί και ως καρύκευμα για τα πουλερικά.

Εκτός κουζίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει λινά και άλλα ρούχα αποξηραμένη σε σακουλάκια. Είναι επίσης διαθέσιμη ως θυμίαμα. Το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται επίσης ως συστατική αρωματική ουσία σε σαμπουάν, τζελ για τα μαλλιά, σαπούνι, αφρόλουτρα, άλατα μπάνιου, αρώματα και άλλα προϊόντα. Επίσης, χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό.

Είναι σημαντικό να οριοθετηθεί σαφώς η χρήση της μαγειρικής λεβάντας και να μην υποκατασταθεί από προϊόντα προσωπικής περιποίησης ή άλλα προϊόντα λεβάντας σε συνταγές. Επίσης, συνιστάται τα νεαρά αγόρια να αποφεύγουν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν έλαια λεβάντας γιατί έχει παρατηρηθεί πως προκύπτει ανώμαλη ανάπτυξη μαστών στα αγόρια, η γνωστή γυναικομαστία. Αν υπάρχουν τέτοιου είδους ανησυχίες, επικοινωνήστε οπωσδήποτε με το γιατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »