MENU

9 αντιοξειδωτικές τροφές που πρέπει να καταναλώσετε

13 Ιανουαρίου 2019 • Διατροφή

Πολλοί άνθρωποι ακούγοντας τη λέξη «αντιοξειδωτικά» αγοράζουν προϊόντα υγείας και ομορφιάς χωρίς πραγματικά να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν αυτές οι μυστηριώδεις ενώσεις και πώς ακριβώς τους ωφελούν.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Τα αντιοξειδωτικά δρουν σαν «σωματοφύλακες των κυττάρων μας, προστατεύοντάς τα από τις βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες ή σε πρόωρη γήρανση. Εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, μόρια που παίζουν ρόλο στον καρκίνο, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τις καρδιακές παθήσεις κ.ά.

Αν και υπάρχουν πολλά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν πρωτίστως τον… παλιομοδίτικο τρόπο, δηλαδή την πρόσληψή τους μέσω της διατροφής μας. Επί της ουσίας πρέπει να τρώμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά πολλές φορές την ημέρα.

Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι εύκολο, καθώς η ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι αρκετά απλή, δεδομένου ότι βρίσκονται σε πολλά από τα αγαπημένα μας φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ακόμα και γλυκά!

Αν αναρωτιέστε πού θα βρείτε τα καλύτερα, διαβάστε παρακάτω ποιες τροφές θεωρεί κορυφαίες σε αντιοξειδωτικά η λίστα του επιστημονικού περιοδικού Nutrition Journal.

Βατόμουρα

Πολλά αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις φυτών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Tα βατόμουρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ενώ έχουν συνδεθεί με την επιβράδυνση της γνωστικής εκφύλισης και των κινητικών δεξιοτήτων που έρχονται με τη γήρανση. Τα βατόμουρα αντλούν την αντιοξειδωτική τους δράση από τη βιταμίνη C, ενώ μόλις ένα φλιτζάνι περιέχει 7 γραμμάρια ινών, περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Κράνμπερις

Τα κράνμπερις (βακκίνια) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχουν μια μοναδική μορφή αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες, που εμποδίζουν τον Ε. Coli και άλλα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Καρύδια

Τα καρύδια δεν είναι μόνο μια σταθερή πηγή πρωτεϊνών, ινών και μαγγανίου, είναι επίσης φορτωμένα με υγιή για την καρδιά ακόρεστα λίπη, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί. Ωστόσο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ, ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που βρίσκεται κυρίως στα φυτά.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι γεμάτες με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά φιλικά προς το δέρμα που βοηθούν στην αποκατάσταση της επιδερμίδας σας από ζημιές που προκαλούνται από τις ακτίνες UV και τη ρύπανση. Περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά στην προστασία της καρδιάς. Οι φράουλες είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν τα δόντια να διατηρούν το λευκό τους χρώμα.

Αγκινάρα

Χάρη στο γεγονός ότι είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, οι αγκινάρες είναι γνωστές για την παραγωγή ενέργειας. Με την υψηλότερη αντιοξειδωτική περιεκτικότητα από όλα τα λαχανικά, οι αγκινάρες συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της καρδιακής και ηπατικής υγείας.

Μύρτιλα

Τα αντιοξειδωτικά που δίνουν σε αυτά τα μικρά «εργοστάσια ενέργειας» την μπλε απόχρωση, οι ανθοκυανίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Τα μύρτιλα είναι επίσης «φορτωμένα» με βιταμίνες C και K, καθώς και μαγγάνιο και πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Μαύρη σοκολάτα

Λες και χρειάζεται κανείς άλλο λόγο για να φάει σοκολάτα. Κι όμως! Η μαύρη σοκολάτα φημίζεται για τα οφέλη της για την υγεία, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονόλες. Πρόκειται για ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Κεράσια

Το βαθύ κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, που βρίσκονται επίσης στα μύρτιλα. Τα κεράσια μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Τόσο τα κονσερβοποιημένα κεράσια όσο και τα αποξηραμένα ή τα πικρά κεράσια σημειώνουν υψηλότερες τιμές αντιοξειδωτικών απ’ ό,τι οι γλυκιές φρέσκες ποικιλίες. Τα κεράσια έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: Την μελατονίνη που βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου.

Σμέουρα

Oπως και τα υπόλοιπα μούρα, τα σμέουρα βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα και η αρθρίτιδα. Οι ίνες τους και οι πολυφαινόλες που περιέχουν θεωρείται ότι προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, ενώ τα υψηλά επίπεδα ενός τύπου αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ελλαγιτανίνες θεωρείται ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »