MENU
pot

8 τροφές πλούσιες σε κάλιο

24 Ιανουαρίου 2017 • Βιταμίνες - Αντιοξειδωτικά

Oι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο αποτελούν ουσιαστικό μέρος κάθε ισορροπημένης διατροφής. Το συγκεκριμένο μέταλλο βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων των υγρών του σώματος, ενώ παίζει ζωτικό ρόλο στο νευρικό σύστημα.

Ακόμα, βοηθά στην σωστή μυϊκή λειτουργία, στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα, στη μείωση της πίεσης του αίματος σε άτομα με υπέρταση, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια ανεπάρκεια σε κάλιο, μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αϋπνία, κατάθλιψη, μυϊκή αδυναμία και πολλά καρδιαγγειακά θέματα.

Πόσο κάλιο χρειάζεστε; Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 4.700 mg σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι 8 τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

1. Πατάτες

Είτε είναι κόκκινες, είτε λευκές είτε γλυκές, οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών, αν μαγειρευτούν σωστά. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμίνης Β6. Μην τις τρώτε τηγανητές και μην απορρίπτετε τη φλούδα τους, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους. Οι ψητές πατάτες είναι αναμφισβήτητα ένας από τους υγιέστερους τρόπους για να τις καταναλώσετε, αλλά φροντίστε να αποφύγετε την προσθήκη λιπών, κρεμών και λιωμένων τυριών.

2. Λιαστές ντομάτες

Ενα φλιτζάνι λιαστές ντομάτες θα σας δώσει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου. Χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες αυτές οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, ενώ προωθούν την υγεία του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Οι λιαστές ντομάτες μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα, σάντουιτς ή σάλτσα ζυμαρικών. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν στην κορυφή της πίτσας.

3. Φασόλια

Εάν σας αρέσουν τα φασόλια, βρείτε περισσότερους τρόπους να τα προσθέσετε στη διατροφή σας, καθώς μπορούν να σας προσφέρουν το τόσο απαραίτητο κάλιο. Τα φασόλια είναι σπουδαία πηγή καλίου με περισσότερα από 600 mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, με 14 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Ενα φλιτζάνι φασόλια περιέχει περίπου 225 θερμίδες. Μαγειρέψτε τα ή προσθέστε τα στις σαλάτες σας ή ακόμα πολτοποιήστε τα και χρησιμοποιείστε ως γέμιση σε burritos και δεν θα το μετανιώσετε.

4. Αποξηραμένα βερίκοκα, ροδάκινα και σύκα

Για ένα σνακ πλούσιο σε κάλιο που μπορεί να ικανοποιήσει και τη λαχτάρα σας για ζάχαρη, προτιμήστε τα αποξηραμένα βερίκοκα. Τα βερίκοκα είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία σας όταν σερβίρονται ξηρά ή αφυδατωμένα. Μόνο ένα φλιτζάνι μπορεί να σας προσφέρει περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο. Αν δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα βερίκοκα, δοκιμάστε αποξηραμένα ροδάκινα ή σύκα. Εχουν εξίσου μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο.

5. Μπανάνες

Είναι ίσως η πρώτη τροφή που έρχεται στο μυαλό όταν γίνεται λόγος για κάλιο. Ομως, πόσοι γνωρίζουν ότι οι μπανάνες είναι εξίσου ευεργετικές και ως αθλητικά ποτά; Σε μια μελέτη του 2012 διαπιστώθηκε πως οι μπανάνες ήταν πιο ευεργετικές από τα αθλητικά ποτά που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια έντονης ποδηλασίας. Εκτός από το κάλιο οι μπανάνες είναι καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμινών B6 και C.

6. Αβοκάντο

Αν το αβοκάντο δεν είναι στη διατροφική σας λίστα, είναι καιρός να μπει. Αυτή η θρεπτική τροφή είναι γεμάτη από πολυβιταμίνες και καλά λιπαρά, ενώ βοηθούν στην εξισορρόπηση του νατρίου και στη μείωση της χοληστερόλης. Το αβοκάντο είναι εξαιρετικά ευέλικτο φρούτο και μπορείτε να το ενσωματώσετε πανεύκολα στη διατροφή σας, στο πρωινό, σαν σνακ, σε σαλάτες.

7. Ψάρια

Οι λάτρεις των ψαριών μπορούν να είναι σίγουροι πως το αγαπημένο τους φαγητό μπορεί να τους προσφέρει παράλληλα και το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου. Ορισμένα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και ο σολομός είναι καλύτερες πηγές καλίου από άλλα, ωστόσο γενικά τα ψάρια έχουν κάλιο, ενώ είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Βεβαιωθείτε, απλώς, να αγοράζετε ποικιλίες που είναι χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, προτιμήστε τα ψητά και αποφύγετε να τα τηγανίζετε.

8. Ακτινίδιο

Ενα ακόμα φρούτο που αξίζει να μπει στη διατροφική σας λίστα. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα ακτινίδια βοηθούν, επίσης, στην υγεία του πεπτικού συστήματος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμίνης C που κάνει λαμπερό το δέρμα και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα ακτινίδια είναι μια ασφαλής επιλογή για διαβητικούς, επειδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Απολαύστε το ακτινίδιο μόνο του ή ως γλυκό σνακ ή ως μια τέλεια προσθήκη σε φρουτοσαλάτες.

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »