MENU

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώτε αυγά

14 Μαΐου 2018 • Διατροφή

Οταν κάποιος σκέφτεται ποιο είναι το τέλειο πρωινό δεν γίνεται να μην συμπεριλάβει σ’ αυτό τα αυγά. Είτε βραστά, είτε τηγανητά, είτε ομελέτα, έχουν πάντα τον πρώτο λόγο και είναι ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα.

Ομως, για αρκετό καιρό, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που φοβήθηκαν τα αυγά, λόγω της φημολογίας ότι περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς. Τον τελευταίο καιρό νεότερες έρευνες ήρθαν να δώσουν απάντηση στην ερώτηση, αν τα αυγά είναι υγιή και αποκατέστησαν τη φήμη τους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρακολούθησαν 128 άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, για τρεις μήνες, που ακολουθούσαν είτε διατροφή πλούσια σε κατανάλωση αυγών (12 αυγά την εβδομάδα), είτε διατροφή χαμηλή σε κατανάλωση αυγών (λιγότερα από δύο αυγά την εβδομάδα).

Μετά από ένα χρόνο παρακολούθηση και σύγκριση των αποτελεσμάτων των τεστ, στα οποία υποβλήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος ή η αρτηριακή πίεση, ανάμεσα στις δύο ομάδες, ανεξάρτητα από τα αυγά τα οποία είχαν καταναλώσει.

Ενα μεγάλο αυγό, 78 θερμίδες, 5 γρ. λίπους, 6 γρ. πρωτεΐνης

Σκεφτείτε το εξής: Ενα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Σε μια δίαιτα 1.500 θερμίδων, το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 1% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών που πρέπει να περιορίζεται στο 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας.

Ετσι, σε ένα σχέδιο διατροφής, το αυγό δεν πρόκειται πραγματικά να κάνει ζημιά στον μέσο άνθρωπο. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι το πόσο τα αυγά συμβάλλουν θετικά στη συνολική διατροφή σας. Εάν τρώτε πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα τηγανητά, ίσως χρειαστεί να προσέξετε την συνολική πρόσληψή σας, ειδικά αν έχετε καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή και τα δύο. Ομως, και πάλι, δεν είναι τα αυγά που θα πρέπει να περιορίσετε, αλλά τα υπόλοιπα, που περιέχουν τις υψηλές ποσότητες των κορεσμένων λιπαρών.

Διαβάστε παρακάτω πέντε σημαντικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταναλώνετε αυγά:

1. Τα αυγά ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου σας

Ισως να μην έχετε ακούσει για τη χολίνη, αλλά είναι μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά το σώμα. Η χολίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, στη μνήμη, το μεταβολισμό και τη διάθεση και τα αυγά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να την βάλετε στη διατροφή σας, αφού το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετή απ’ αυτή μόνο του.

Οι περισσότερες ενήλικες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 425 χιλιοστόγραμμα χολίνης ημερησίως, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως 550 χιλιοστόγραμμα αν είναι έγκυες ή θηλάζουν. Οι άνδρες πρέπει επίσης να στοχεύουν στα 550 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Μπορείτε να βρείτε 147 χιλιοστόγραμμα χολίνης σε μόλις ένα μεγάλο βραστό αυγό (το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στον κρόκο).

2. Τα αυγά συμβάλλουν στην υγεία των ματιών

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή σας, όπου εργάζονται για να φιλτράρουν το έντονο φως, να προστατεύουν και να διατηρούν υγιή τα κύτταρα των ματιών. Η έρευνα έχει δείξει πως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Το σώμα σας δεν παράγει αυτά τα αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό και πρέπει να τα πάρει μέσω της διατροφής και τα αυγά είναι ένα από τα καλύτερα «στοιχήματα» για να τα αποκτήσει. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μεν η καλύτερη πηγή αυτών των θρεπτικών ουσιών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το σώμα μπορεί να απορροφήσει πολύ καλύτερα τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη από τα αυγά, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

3. Τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά

Η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δεν είναι οι μόνες θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα αυγά. Προσφέρουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεϊνών, απαραίτητα αμινοξέα, υγιή για την καρδιά λίπη, βιταμίνη D (που είναι δύσκολο να βρεθεί από τις τροφές), βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καροτενοειδή (ένας τύπος χρωστικής που δρα ως αντιοξειδωτικό). Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά βρίσκονται στον κρόκο, που είναι απόλυτα ασφαλές να τον καταναλώσετε.

Μην παραλείπετε να προσθέσετε αυγά στη σαλάτα σας. Μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τρία ολόκληρα αυγά με τη σαλάτα τους (που περιελάμβανε επίσης ντομάτες, τεμαχισμένα καρότα και σπανάκι baby) απορρόφησαν τρεις έως οκτώ φορές περισσότερα καροτενοειδή από το βήτα-καροτένιο και το λυκοπένιο, από εκείνους που δεν πρόσθεσαν κανένα αυγό στη σαλάτα τους.

4. Τα αυγά μπορoύν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν άλλες τροφές στο πρωινό όπως τα δημητριακά με ζάχαρη ή τα ντόνατς. Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα καθιστά μια πλήρη τροφή που χορταίνει και βοηθά τον οργανισμό να μην έχει επιθυμία για φαγητό. Και είναι σαφές πως όταν κάποιος είναι χορτάτος, έχει λιγότερες πιθανότητες να φάει περισσότερο και να καταναλώσει επιπλέον θερμίδες. Ενα μεγάλο αυγό, όπως προαναφέρθηκε, περιέχει μόλις 78 θερμίδες. Επομένως και σας χορταίνει και δεν παχαίνει.

5. Τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μυών

Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες για να επισκευάσει τον φθαρμένο μυϊκό ιστό, βοηθώντας παράλληλα να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα αυγά είναι το τέλειο σνακ μετά από μια προπόνηση, καθώς προσφέρουν περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Φροντίστε όμως να φάτε όλο το αυγό, αφού το 40% της πρωτεΐνης του αυγού βρίσκεται στον κρόκο.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι άνδρες που έφαγαν τρία ολόκληρα αυγά (18 γραμμάρια πρωτεΐνης) αμέσως μετά από μια προπόνηση δύναμης, εμφάνισαν μεγαλύτερη αντίδραση δόμησης μυών από τους άνδρες που έφαγαν μόνο ασπράδια αυγών που περιείχαν το ίδιο ποσό πρωτεΐνης.

Για ποιον ακριβώς λόγο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ώθηση με την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον κρόκο, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία δημιουργίας μυών.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »