MENU
Aspartame

EFSA: Η ασπαρτάμη δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία

11 Δεκεμβρίου 2013 • Διατροφή

Η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, όπως απεφάνθη η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) που την εξέτασε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ασπαρτάμη είχε τεθεί σε χρήση στη δεκαετία του 1980, ωστόσο μια σειρά από ιατρικές μελέτες είχαν αμφισβητήσει την ασφάλειά της.

Η EFSA αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν άφησε ούτε πέτρα που να μη τη σηκώσει» κατά την πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου και κοιτάζοντας τα διαθέσιμα κλινικά στοιχεία, δήλωσε ότι άκουσε τα ενδιαφερόμενα μέρη και έλαβε υπόψιν της περισσότερες από 200 παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν online για δημόσια διαβούλευση.

Πλήρης εκτίμηση

Η ασπαρτάμη, η οποία εμφανίζεται μερικές φορές στις ετικέτες ως Ε951, καθώς και τα προϊόντα διάσπασής της είναι ασφαλή για την κατανάλωση από τον άνθρωπο στη σημερινά επίπεδα έκθεσης», αναφέρει η EFSA.

Περίπου 200 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, αυτό το γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και αναψυκτικά.

Μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ορίζεται στα 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτό είναι ισοδύναμο με 2.800mg για έναν μέσο ενήλικα και 600mg για ένα παιδί 3 ετών.

Η μόνη εξαίρεση είναι για τους ανθρώπους που πάσχουν από μια σπάνια γενετική ασθένεια, την φαινυλκετονουρία, οι οποίοι δεν μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια την ασπαρτάμη.

Για τα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, η κατανάλωση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υψηλή και τακτική στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου για να καταφέρει να υπερβεί την συνιστώμενη πρόσληψη.

Η δρ Alicja Mortensen που προήδρευσε της επιτροπής για την επανεξέταση της ασπαρτάμης στην EFSA, τόνισε: «H παρούσα γνωμοδότηση αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις  των κινδύνων της ασπαρτάμης έχει ποτέ γίνει. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα τρόφιμα και τα πρόσθετά τους μέσω της επιστημονικής υποστήριξης του συστήματος ασφαλείας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η διαιτολόγος Catherine Collins, διευθύντρια του τμήματος διαιτολογίας στο Νοσοκομείο St George χαιρέτισε τα ευρήματα, λέγοντας: «Η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό που έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες “θεωρίες συνομωσίας” στην ιστορία, θεωρίες που κυμαίνονταν από θέματα συμπεριφοράς των παιδιών, μέχρι βλάβες του ήπατος και καρκίνο. Ολα αυτά διαψεύστηκαν πλήρως για άλλη μια φορά, από αυτή τη λεπτομερή επιστημονική επανεξέταση».

Σχετικά άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

« »